Festival nijemog filma PSSST! počinje večeras u Zagrebu

Foto: cekate.hr

FESTIVAL nijemog filma PSSST!, međunarodna filmska manifestacija koja publici 21. stoljeća nastoji predstaviti nijeme filmove u atraktivnom obliku, kroz spoj moderne tehnologije i primarne filmske forme, otvara se večeras u Centru za kulturu Trešnjevka.

"PSSST! je jedinstven filmski festival jer umjetnost nijemoga filma predstavlja na nov, uzbudljiv i zabavan način, to je rijedak dragulj na kulturnoj sceni gdje nedostaju inicijative koje bi umjetnicima i umjetnicama pružile priliku da svoje vještine okušaju kroz ovaj specifičan i zahtjevan umjetnički oblik", ističe se u najavi organizatora Festivala, trešnjevačkog Centra za kulturu.

Festival će trajati do 9. studenog, a u natjecateljskom programu natječe se dvadeset suvremenih ostvarenja iz osam zemalja. U programu su i remek-djela japanske nijeme kinematografije, digitalno restaurirani filmovi iz zbirke Hrvatske kinoteke "Zagreb na filmu", "Snjeguljica" Pabla Bergera te austrijski dokumentarni film iz 1929. "Automobilom kroz Afriku".

Priredit će se i program "Zagreb na filmu" s desetak digitalno restauriranih filmova iz zbirke Hrvatske kinoteke, među kojima su i "Kavana Corso" Josip Halla iz 1915., Prvi kongres gradova Kraljevina SHS iz 1927., "Gradski zoološki vrt" Kamila Broesslera iz 1933. te "Sport u Zagrebu" Maksimilijana Paspe iz 1934. Nakon projekcije uslijedit će razgovor o Zagrebu na filmu na kojem će sudjelovati restauratori filmova, stručnjaci Hrvatske kinoteke i povjesničari Zagreba.

Festival nijemog filma otvara pitanje jesu li konkurencija i festivalske nagrade potrebni s obzirom na mali broj pravih nijemih filmova koji se danas snimaju, no organizatori ističu kako se koncept festivala treba shvatiti kao medijski eksperiment "usklađen s duhom heterogenosti i prikazivačkog bogatstva nijemog filma".

Naime, autori na festival mogu poslati i filmove koji nisu nijemi, već mogu funkcionirati i komunicirati s publikom i onda kada im se skine originalni zvuk. Organizatori osiguravaju kvalitetnu zvučnu potporu, odnosno pratnju glazbenika uživo koji pokrivaju različite žanrove, od rocka, preko klasike do jazza i elektronike, čime nastaje film sasvim različit od izvornoga.

Najbolji film konkurencije dobit će nagradu Veliki Brcko, nazvanu prema glavnom liku prvog hrvatskog igranog filma "Brcko u Zagrebu" iz 1917. , a na festivalu se dodjeljuje i nagrada publike.

Pročitajte više