Film "Otok ljubavi" premijerno 8. listopada u Zagrebu

Foto: screenshot

NOVI film Jasmile Žbanić, "Otok ljubavi", koji je većinom snimljen na otoku Sveti Nikola u blizini Poreča, premijerno će se prikazati 8. listopada u Zagrebu, u Blitz Cinestaru Branimir centra, a dan kasnije kreće u redovitu kino distribuciju.

Film prati obitelj Grebo, trudnu Francuskinju koja s mužem i kćeri iz Sarajeva dolazi na odmor u Hrvatsku. Uz večer karaoka, sarajevski roker Grebo, u kojeg se Liliane svojevremeno zaljubila, očara sve goste u odmaralištu, no pomutnju izazove susret s tajanstvenom Florom, koja ubrzo njihov brak stavlja na kušnju, ali i potakne otkrivanje tajni iz prošlosti

Svjetsku premijeru film je imao početkom kolovoza na švicarskom Locarno Film Festivalu, a potom regionalnu na Sarajevo Film Festivalu. Taj pogled na moderne odnose u atmosferi ljetne zabave režirala je Jasmila Žbanić, nagrađivana redateljica filmova "Grbavica", "Na putu" i "Za one koji ne mogu da govore". Većina filma snimljena je na otoku Sveti Nikola, a pojedini kadrovi snimani su Poreču i Motovunu.

Po riječima redateljice, za lokaciju snimanja tražili su morsko odmaralište koje bi imalo odgovarajući karakter, atmosferu i energiju, a ljepote Jadrana važan su dramski aspekt u priči jer se kroz njih otkriva ljepota glavnih likova i njihova priča. Ustvrdila je kako "Otok ljubavi" nije zamišljen samo kao zabavni pokušaj bijega od okrutne stvarnosti, već i vizija drugačije stvarnosti, pokušaj da se osvijesti mogućnost kako utopija može biti stvarnost.

U filmu glume bosanskohercegovački glumac Ermin Bravo, poznat iz ranijih filmova Jasmile Žbanić te filma "U zemlji krvi i meda" Angeline Jolie, grčka glumica uspješne međunarodne karijere Ariane Labed, rumunjska glumica Ada Condeescu te Leon Lučev, Branka Petrić Fehmiu, Bojana Gregorić, Jelena Lopatić. Posebno pojavljivanje u filmu ima legendarni talijanski glumac Franco Nero, čiji je lik utemeljen prema nekadašnjem vlasniku otoka.

Scenarij potpisuje Aleksandar Hemon, producenti su Damir Ibrahimović i Leon Lučev, a direktorica fotografije Christine Maier. Film je nastao kroz Produkciju Živa iz Hrvatske, Komplizen Film iz Njemačke, Okofilm iz Švicarske i Deblokadu iz BiH, a poduprli su ga Hrvatski audiovizualni centar i državni fondovi Švicarske i Njemačke te Eurimages i Program MEDIA. Prikazat će se u 16 kina i multipleksa diljem Hrvatske, a distributer je Blitz film i video.

Pročitajte više