Finska priprema veliku reformu školstva: Učenici će učiti ono što im treba u stvarnom životu

Foto: Shutterstock

FINSKA, koja godinama služi kao primjer zemlje s uspješnim obrazovnim sustavom, sada priprema još jednu novost za učenike. Prema najnovijem programu izbacit će neke predmete u zamjenu za druge, a koji će učenicima koristiti u "stvarnom životu", piše independent.co.u.

To u praksi znači da će neke predmete u kojima se detaljno uči povijest ili geografija zamijeniti predmetima koje učenike zanimaju, a odnose se na konkretan rad u stvarnoj životnoj situaciji.

Primjerice, ako učenik odabere slušati predmet o konobarenju, na njemu će naučiti matematiku koja mu u tome treba za vođenje blagajne i računa, strane jezike kako bi bio konkurentniji za zapošljavanje, ali će vježbati i komunikacijske vještine potrebne za takav posao.

"Mladi ljudi danas znaju itekako koristiti prednost računala, što je prije bila prednost određenog broja ljudi, no uvjeti su se promijenili. Zato cijeli obrazovni sustav moramo prilagoditi modernom društvu i suvremenim potrebama industrije i tržišta rada", rekao je Pasi Silander, menadžer zadužen za razvoj finske metropole.

"Djecu treba pripremiti za potrebe 21. stoljeća"

Neke od promjena su već uvedene, pa tako 16-godišnjaci umjesto jutarnjeg sata povijesti i popodnevnog sata geografije imaju tzv. podučavanje o "fenomenima", pri čemu se misli na suvremene i relevantne teme od kojih bi učenici imali koristi ako ih poznaju.

Vođe reforme naglašavaju kako je važno pripremiti djecu za potrebe 21. stoljeća, jer tradicionalni i zastarjeli školski sustav više ne priprema mlade za budućnost.

Ipak, uspješno provođenje reforme čeka još jako puno posla i ona već nailazi na kritike. Neki učitelji ne mogu se nakon opširne specijalizacije da predaju određeno područje, tako brzo prilagoditi na novi pristup u nastavi.

Također, većina njih, točnije 70 posto, još nije izučena za "novu nastavu".

Pročitajte više