Fitch podignuo kreditni rejting Grčke

Foto: Hina

REJTING agencija Fitch podigla je kreditni rejting Grčke za jedan stupanj, na "CCC", uz obrazloženje da sporazum s međunarodnim kreditorima o trećem paketu financijske pomoći Ateni smanjuje šanse da će Grčka bankrotirati zbog neplaćanja duga privatnom sektoru.

Kreditni rejting "CCC" je i dalje duboko neinvesticijski te pokazuje potrebu za smanjenjem grčkog dužničkog tereta, kako bi njihove javne financije bile održive na dulji rok.

"Rizici koji prijete uspjehu programa pomoći Grčkoj i dalje su visoki. Bit će potrebno vrijeme da se ponovno uspostavi povjerenje između Atene i njezinih kreditora, a politička situacija u Grčkoj i dalje je nepredvidiva", navode iz Fitcha.

Fitch podsjeća da je sudjelovanje Međunarodnog monetarnog fonda u programu pomoći još uvijek neizvjesno, jer fond zahtjeva ublažavanje grčkog dužničkog tereta.

Ministri financija eurozone usvojili su u krajem prošlog tjedna na sastanku u Bruxellesu treći paket pomoći Grčkoj, te se očekuje uplata prve tranše iz novog paketa u iznosu od 13 milijardi eura, što znači da će najzaduženija članica EU imati dovoljno sredstava da do 20. kolovoza vrati dio duga Europskoj središnjoj banci.

Pročitajte više