Flego o svojem Manifestu: SDP se mora promijeniti da bi mogao mijenjati Hrvatsku

Foto: FAH

SABORSKI zastupnik Gvozden Flego, autor Programskog manifesta SDP-a, kojeg je poslao na stranačka tijela, potvrdio je u subotu da Predsjedništvo stranke još nije reagiralo na taj dokument, a o razlozima nije želio nagađati.

Zašto nije reagiralo, ne znam, trebalo bi pitati ljude kojima je upućen, rekao je Flego u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija te poručio da je na volji članova Predsjedništva, ili samog predsjednika SDP-a, da odluče sto će s tim biti.

Moja je osnovna teza da Manifest nije usmjeren ni protiv koga, niti za ikoga, to je tekst adresiran na one koji znaju i mogu, on nema političkih i kadrovskih konzekvenci, naglasio je Flego.

Flegin Manifest rezime Plana 21

"Ako sam na ikoga mislio, onda sam mislio na one koji su pomislili da sam na njih mislio", duhovito je konstatirao.

Suglasan je s tvrdnjom da je Manifest svojevrsni rezime Plana 21.

"Razgovaram s ljudima, rasprostranjeno je mišljenje da se moramo mijenjati ako želimo nešto napraviti od države. I SDP se mora promijeniti da bi mogao mijenjati Hrvatsku", kaže Flego, uvjeren kako SDP još uvijek ima najviše potencijala, stručnih i intelektualnih, da pokrene ključne promjene u državi.

Taj tekst ni u kim slučaju ne smije biti shvaćen kao program, on je provokacija za raspravu o programu, naglašava Flego. Kaže da je moguća rasprava o manifestu, odnosno novom programu, mogla biti mobilizacijska snaga članstva i svojevrsna uvertira u predizbornu kampanju, ali se to nije dogodilo.

Strahuje od velike glasačke apstinencije


Flego drži da je masovno osnivanje novih stranaka, udruga, inicijativa, za SDP 'opasno' koliko i za HDZ, jer će nove stranke uzeti dio glasača i jednima i drugima.

Ipak, kaže, više se boji velike apstinencije koja bi mogla dovesti do rezultata koji neće biti izraz volje ljudi, nego onih koji su stimulirani izaći na izbore.

"Valja se brinuti i zbog načina na koji se uigrava predizborna kampanja, jer je najstrašnija politika koja se gradi na strahu. Ako ćemo jedni zastrašivati ljude drugima, onda ćemo podijeliti narod, kampanje će biti negativne, a oni koji će uspjeti u zastrašivanju naroda neće imati nikakvih obveza" upozorava zastupnik.

SDP ima veći koalicijski potencijal od HDZ-a?

Procjenjuje i da SDP, po sadašnjem stanju stvari, ima veći koalicijski potencijal od HDZ-a.

Pozdravlja način na koji su nakon gubitka izbora postupili čelnici stranka u Britaniji i odmah dali ostavke. To je jedan moralni čin, kaže Flego, koji ne želi nagađati što će se događati u SDP- u dogodi li se da izgubi parlamentarne izbore.

"Ako izgubimo izbore sasvim je moguće da Zoran Milanović u roku par minuta podnese ostavku, moguće je da kaže 'ja sam najbolji i vodit ću stranku', a moguće je i da se pojavi netko tko će mu reći da nije dovoljno dobar", zaključuje Flego.

No, puno više bih volio razglabati, što ako SDP dobije izbore", poručio je Flego.

Pročitajte više