Francuski "ministar za proračun" pod istragom zbog izbjegavanja plaćanja poreza!

Foto: AFP

JEROME CAHUZAC, zamjenik francuskog ministra financija, tzv. "ministar za proračun", pod istragom je zbog optužbi da je izbjegavao plaćanje poreza. Cahuzac je navodno u Švicarskoj imao neprijavljeni bankovni račun, s kojeg je sredstva kasnije prebacio u Singapur.

Priča o izbjegavanju poreza od strane zamjenika ministra financija najprije se pojavila u medijima. Objavio ju je francuski portal Mediapart, pozivajući se na svjedočenja raznih izvora i dokumentaciju kojom raspolažu, prenosi britanski Telegraph.

Ured državnog tužiteljstva u Parizu odmah je pokrenuo istragu. Priopćili su da nemaju drugog izbora nego istražiti cijeli slučaj, s obzirom da se radi o optužbama vrlo osjetljive prirode. Cahuzac je izjavio da pozdravlja istragu, te demantira da je raspolagao tajnim bankovnim računima.

"Istraga će pokazati njegovu potpunu nevinost s obzirom na apsurdne optužbe kojima je izvrgnut", priopćeno je iz ureda zamjenika francuskog ministra financija. U priopćenju je također navedeno da je Cahuzac preko svojih odvjetnika od švicarskog UBS-a zatražio potvrdu da nikad nije imao račun u toj banci.

Ukoliko se pokaže da su optužbe koje su isplivale u medijima točne, bit će to krajnje ironičan slučaj. Naime, prije samo nekoliko dana je Cahuzac javno prozivao glumca Gerarda Depardieua zbog odluke da napusti Francusku kako ne bi plaćao veće poreze, koje socijalistička vlada Francoisea Hollandea nameće bogatašima.

Pročitajte više