G20 poziva SAD da brzo riješi proračunsku blokadu: Dogovoreno ponovno otvaranje najvećih nacionalnih parkova

Foto: Guliver Image/Getty Images

FINANCIJSKI dužnosnici najvećih svjetskih ekonomija izvršili su u petak pritisak na SAD da brzo djeluje kako bi izbjegao mogući razorni ishod proračunske blokade.


U priopćenju izdanom na kraju sastanka ministara financija G20 i čelnika središnjih banaka navodi se da SAD "treba poduzeti hitnu akciju kako bi riješila kratkoročnu fiskalnu neizvjesnost".

Američka vlada je djelomično blokirana od 1. listopada zbog proračunskog spora između republikanaca u Kongresu i Bijele kuće. Republikanci su također odbili podići prag zaduženosti zemlje sa sadašnjih 16,7 bilijuna dolara. Dok blokada državnih institucija sama po sebi vjerojatno neće izazvati velike poremećaje na tržištu, borba oko praga zaduženosti bi mogla. Zadnja takva kriza u kolovozu 2011. srušila je američki kreditni rejting.

Ruski ministar financija Anton Siluanov izjavio je da je u priopćenju izražena "općenita želja za brzim postizanjem rješenja".

Republikanci su u četvrtak predstavili plan za kratkoročno povećanje praga zaduženosti zemlje što je probudilo nade da bi dogovor uskoro mogao biti postignut. Bijela kuća je u petak nastavila s parlamentarcima raspravljati o pojedinostima plana.

SAD će uskoro ponovno otvoriti nacionalne parkove



Nacionalni parkovi Grand Canyon, Mount Rushmore i Kip slobode uskoro će biti otvoreni unatoč blokadi državne uprave, objavili su guverneri Arizone, New Yorka i Južne Dakote. Oni su u odvojenim priopćenjima rekli da su sa saveznim vlastima postigli sporazum o otvaranju tih nacionalnih parkova i spomenika između subote i ponedjeljka. Ta mjesta su među 401 nacionalnim parkom koji je širom SAD-a zatvoren zbog toga što se političko vodstvo zemlje nije dogovorilo o financiranju državne uprave i povećanju praga zaduživanja.


Nacionalne parkove u SAD godišnje posjeti oko 280 milijuna posjetitelja, a tijekom prvih 10 dana blokade izgubljeno je više od sedam milijuna posjetitelja i oko 760 milijuna dolara koji bi ti posjetitelji potrošili, procjena je Koalicije umirovljenih djelatnika nacionalnih parkova.

Guvernerica Arizone Jan Brewer rekla je da će Grand Canyon, koji godišnje privuče skoro pet milijuna posjetitelja, biti otvoren u subotu nakon što su savezne vlasti pristale dati 651.000 dolara za sedmodnevni rad nacionalnog parka.

"Premda ćemo ovim dogovorom dobiti na vremenu i vratiti nešto izgubljenih prihoda državi, nadam se da će izabrani dužnosnici u Washingtonu žurno djelovati na postizanju dogovora kojim će se prekinuti blokada vlade", rekla je ona.

Mount Rushmore, u kojem je spomenik američkim predsjednicima u Južnoj Dakoti, bit će otvoren u ponedjeljak zahvaljujući privatnim donacijama, rekao je guverner Dennis Daugaard. I savezna država New York odlučila je dati novac za ponovno otvaranje Kipa slobode posjetiteljima tijekom vikenda. Ranije su slične dogovore postigli i guverneri Colorada i Utaha.

Pročitajte više