GONG: Ukidanjem Državnog inspektorata Vlada će dodatno zatupiti oštricu inspektora; TIH: Neka ih zatvore!

Foto: Facebook/GONG

VLADA nakon 15 godina ukida Državni inspektorat, a oko 800 inspektora rasporedit će u nekoliko ministarstava, ovisno o području kojim se bave.

Inspektorat kao zasebno tijelo više neće postojati, a dok Branko Jordanić, bivši glavni inspektor, za Novi list tvrdi da je gašenje Inspektorata van svake pameti, iz Transparency International Hrvatska (TIH) tvrde kako je već ranije trebalo ukinuti Državni inspektorat jer je njihov rad netransparentan.

U razgovoru za Index August Turina, voditelj projekata u TIH-u, kaže kako su inspekcije selektivno primjenjivale zakone, a posebno inspekcija rada.

Konsolidirati inspekcijski sustav

"Trebalo bi konačno konsolidirati naš inspekcijski sustav, a moguće sukobe interesa spriječiti kroz zakone rada tih službi. Problem je što naša javnost nema nikakav uvid u ono što inspekcije rade. Dosad se događalo da dvije inspekcije rade na istoj stvari i donesu različita rješenja, navodeći primjer financijske i porezne inspekcije čije su se nadležnosti poklapale. Stvar je u tome da svakako imamo previše inspekcija", rekao je Turina.

Nada se kako ovo ukidanje neće biti još samo jedna kozmetička promjena kao što je u slučaju donošenja novih zakona.

"Imamo puno dobrih zakona koji se nikako ne provode i onda je najlakše vladajućima donijeti novi zakon kao da vidimo neku promjenu. Nadam se da ovdje neće biti taj slučaj i da će se inspekcije napokon posložiti i biti učinkovite, a Vlada treba dokazati da je ukidanje inspektorata upravo u svrhu bolje učinkovitosti i ušteda", rekao je Turina.

Vlada neće ojačati neovisni inspektorat

Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a za Index je rekao kako su detaljno pratili rad inspektorata i da su svaki dan vidjeli potrebu neovisnog rada i jačanja pozicije inspektorata.

"Ako će stvarno ukinuti inspektorat, nije mi jasno zašto Vlada neće ojačati neovisni inspektorat umjesto da ga ukida. Time će dodatno otupiti oštricu inspektora", rekao je Zelić.

Kaže kako je potpuno nejasno zašto restrukturiranje Državnog inspektorata nije u okviru reforme javne uprave, a ne u ovakvom, kako kaže, paušalnom zahvatu.

Bivši član Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Zorislav Antun Petrović za Index je rekao kako ne vidi problem u ukidanju Državnog inspektorata jer je bolje da se pojedine inspekcije vežu uz pojedine resore.

"Uostalom, dosad su svi glavni inspektori bili iz političkih stranaka tako da ni dosad nisu bili neutralni", rekao je Petrović.

Pročitajte više