Gašenje međunarodne borbene misije u Afganistanu: NATO prepustio kontrolu nad golemom bazom

Foto: Press

FLOTA zrakoplova i helikoptera s američkim i britanskim vojnicima poletjela je u ponedjeljak iz baze na jugu Afganistana, dan nakon što ju je međunarodna koalicija zatvorila i predala afganistanskoj vojsci.

Povlačenje vojnika i zatvaranje baze u provinciji Helmand jedna je od najsloženijih operacija u sklopu gašenja međunarodne borbene misije u Afganistanu, 13 godina nakon svrgavanja radikalnog talibanskog režima.

Talibane će pod paskom držati afganistanske snage

NATO-ovu misiju ISAF zamijenit će operacija uvježbavanja afganistanske vojske i policije za nastavak gušenja talibanske pobune.

"Bilo je nestvarno", rekao je 33-godišnji mornarički časnik Anthony Nguyen iz Houstona. "Mi nismo izbjeglice ili nešto slično, ali sve me ovo podsjeća na scene iz Vijetnama, na prizore ljudi kako trče prema helikopterima i jure prema zrakoplovima", dodao je.

Kombinirana baza Bastion i Leatherneck predana je u nedjelju pod kontrolu afganistanskim sigurnosnim snagama i samo se čekao odlazak stotina britanskih i američkih vojnika.

Povučene britanska, američka i zastava NATO-a

Golema baza podignuta u pustinji blizu pokrajinskog središta Laškar Gaha bila je najvažnije uporište ISAF-a, i 2010.-2011., u trenutku najvećeg broja postrojbi NATO-a u Afganistanu, imala je više od 40.000 stranaca.

Na simboličnoj svečanosti u nedjelju, Afganistanci već djelomično prisutni u bazi u prostoru nazvanom Šorabank, preuzeli su upravu nad svim postrojenjima. Nad bazom se vijori jedino afganistanska zastava, a povučene su britanska, američka i zastava NATO-a.

Afganistancima ostaju postrojenja poput kanalizacije, zgrada, cesta ili uredskog namještaja, prema američkim procjenama vrijedna 230 milijuna dolara.

Pročitajte više