Gdje pobjeći iz gradova



BIJEG je nužnost. Kada vas izlude gužve, nervoza, zagušljivost, vreli beton, promet, strka, panika, nervoza, redovi, zvonjava, mailovi, poruke, pozivi, vozači, biciklisti, pješaci, sastanci, semafori, tramvaji, autobusi, autoalarmi i buka. Da, bijeg je nužnost jer nekima je i čitanje ove rečenice bilo dovoljno stresno. Ponekad jednostavno moramo pobjeći, ako zbog ničeg drugog onda zbog psihičkog zdravlja.

Svima nam nedostaje tih nekoliko sati povratka u prirodu. U tišinu i zelenilo. Daleko od stresne svakodnevice. I budimo iskreni, sve su to ofucane fraze i stvari kojih smo svjesni. Na kraju krajeva, ne radi se o prevelikoj filozofiji. No, pitanje je  koliko često to činimo i možemo li se uopće prisjetiti kada smo posljednji puta napustili  vrućinu gradskog asfalta i tempo velegrada zamijenili zelenilom koje je od nas udaljeno  puno manje nego se na prvi pogled čini. Možda je zaista došlo vrijeme da si poklonimo  jedno takvo putovanje.  

Zagreb

Zagreb je uistinu lijep i "zelen" grad i ponekad se čini kao da je dovoljno prošetati  parkom da bi pobjegli od stresa. Međutim, prilično je jasno da vam ta šetnja parkom neće  "napuniti baterije". S druge strane, šetnja prirodnim parkovima kao što su PP Medvednica  ili PP Žumberak mogla bi biti prava stvar za vas. Vožnja biciklističkim stazama, posjeti  špiljama, paragliding, jahanje i penjanje samo su neke od aktivnosti koje ovi parkovi  nude.

Međutim, oni među nama koji su skloniji "umirovljeničkom" tempu, a od vikenda ne očekuju pentranje po stijenama ili kroćenje pastuha, mogu posjetiti Muzej Staro selo  Kumrovec, Muzej krapinskih neandertalaca ili brojne dvorce sjeverozapadne Hrvatske  (Trakošćan, Jalkovec, Bežanec itd.). A ako ste zaključili da vam je svega dosta, posjetite Tuheljske, Stubičke ili Krapinske toplice.

Osijek


Slavonci (ali i oni ostali), jako dorbo znaju kakve tajne i zanimljivosti krije Park  prirode Kopački rit ili pak Eko centar Zlatna greda. Međutim, potegnete li još istočnije,  mogli bi se zaputiti do Vukovara i provjeriti Arheološko nalazište Vučedol. Naravno,  "slavonsko iskustvo" ne bi bilo potpuno bez posjeta Đakovu i ergeli konja, a oni koji su  imali priliku to doživjeti, znaju koliko samo promatranje tih plemenitih životinja može  biti opuštajuće iskustvo.

S druge strane, ako želite ultimativno opuštanje, nema boljeg rješenja od ribolova.  Našičke nizinske šume i Donji Miholjac prava su destinacija za ljubitelje tog tipa  relaksacije. Dakako, sve to može uključivati i posjet nekom restoranu. Ipak, ako ste  vikend naumili provesti aktivno, a ne u "iću i piću", biciklistička tura Osijek-Sombor mogla bi biti odlično rješenje za ispucavanje nakupljene energije.

Split

Zbrisati iz Splita ili "split from Split" rekli bi Amerikanci. Splićani također u svojoj  blizini imaju dovoljno sadržaja koji bi im mogli ispuniti vikende i natjerati ih da barem  na nekoliko sati zaborave posao i svakodnevne probleme. Vjernici tako mogu posjetiti  svetište Gospe Sinjske u Sinju, a ako se nekim slučajem tamo nađete početkom osmog mjeseca  (preciznije 5. kolovoza), bit ćete svjedocima jedne i jedine Sinjske alke i na taj način  povećati svoje znanje o ovom jedinstvenom događaju. Čisto da se ne bi sve svelo na "u  sridu" i maglovito nagađanje o čemu govore kada pričaju o "pucnjevima iz mačkula".

Ovisnici o adrenalinu ne bi smjeli propustiti rafting Cetinom jer radi se o nečem što bi  moglo unijeti živost u vašu učmalu svakodnevicu i malo vas razbuditi. Naravno, ako to nije  vaša "šalica čaja", gradska jezgra Trogira, antički grad Salona ili Prirodni park Biokovo  mogli bi biti i šalica i tanjurić. Posebno ako ste ljubitelj povijesti. Ipak, pričat o  bijegu iz Splita i ne spomenuti Modro i Crveno jezero u Imotskom, bilo bi neoprostivo jer  riječ je o nečem što ne biste smjeli ostaviti na pukom gledanju fotografija u nekoj  internet galeriji.

Rijeka

Platak, Mrkopalj, Čabar, Fužine, Lič i Skrad. Ako mislite da se radi o klingonskom jeziku,  možda je zaista došlo vrijeme da se maknete iz grada i posjetite Gorski kotar. Nemojte  zaboraviti da je ljeto također odlično vrijeme za malo planinarenja. Da stvar bude bolja,  ovo je samo mali dio ponude jer nismo ni spomenuli Ravnu goru, Vrbovsko, Brod Moravice ili  Japlenški vrh u Delnicama. Sve su to mjesta koja vrijedi provjeriti i ponovno se uvjeriti  u činjenicu da vaša neposredna blizina krije predivne stvari kojih možda niste ni svjesni.

Isto tako, tu je pregršt nacionalnih parkova kao što su Risnjak, Sjeverni Velebit i  Plitvička jezera, a odvažiti se na vikend na Krku također ne bi trebalo biti nešto  nezamislivo.

A ako to dosad niste učinili, možda je pravo vrijeme da se otputite do Gospića, preciznije  Smiljana i posjetiti rodnu kuću (i muzej) neponovljivog Nikole Tesle. Čak i ako niste  "teslofil", upoznat ćete predivni krajolik i provozati se vjerojatno vizualno najimpresivnijim dijelom Hrvatske.

Pročitajte više