General SAD-a priznao krah politike u Siriji: Pola milijarde dolara potrošeno na obuku par boraca

Foto: FAH

AMERIČKI general direktno zadužen za borbu protiv ISIS-a našao se na udaru kritika kad je pred Senatom izjavio da je program Pentagona da naoruža i obuči sirijske pobunjenike, a na koji je utrošeno 500 milijuna dolara, potpuno podbacio. Štoviše, general je rekao da je do sada obučeno tek "četiri,pet boraca", piše Huffington Post.


General Lloyd Austin kritiziran je da je državni novac, s kojim se planiralo obučiti 5000 boraca, uzalud bačen. Ipak, ovo nije nikakva novost. Poznavatelji situacije u Siriji odavno znaju da je ovaj program problematičan. Štoviše, velik je broj onih koji su od početka govorili da je program obuke pobunjenika od početka osuđen na propast.

Nakon što je SAD obučio i naoružao prva 54 borca da se bore protiv Assada, dio njih su oteli i ubili pripadnici Al Nusre, sirijske podružnice al Qaede.

CIA imala više uspjeha


Ipak, za razliku od Pentagona, CIA je imala više uspjeha u treniranju i obučavanju pobunjenika u Siriji te je s budžetom od oko milijardu dolara iz Jordana vratila u zemlju oko 10 000 boraca.

Ipak, to ne znači da djelovanje SAD-a u Siriji polučuje uspjeh, a to je i vidljivo iz činjenice da sve više ljudi bježi iz ove ratom zahvaćene zemlje.

Usprkos rastu skepticizma, Bijela kuća i dalje podržava program Pentagona.

"Administracija je bila svjesna težine ovog zadatka, a pokazalo se da je zadatak i teži nego smo očekivali", rečeno je iz Bijele kuće

Pročitajte više