Glas Koncila: Radnici čine samoubojstva, vrijeme je da se branitelji dignu protiv agresije hrvatskih poličara!

"RIJEČ je o o Zagrepčaninu Mladenu Mladenoviću koji je pune četiri godine bio na braniku domovine i 30 godina života ostavio u Tvornici željezničkih vozila Gredelj d.o.o., no preživio je agresiju i rat, ali ne i bešćutnost vlasti prema tvornici koja je proizvela vlakove koji se sada kreću željezničkim prugama Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i drugih zemalja. Posegnuo je za svojim životom samo dan nakon što je zajedno s kolegama radnicima na Trgu sv. Marka u Zagrebu od odgovornih čuo bahato, arogantno i bešćutno pranje ruku, odricanje od svake trunke spremnosti da se pomogne tvrtki s tradicijom od 118 godina koja zapošljava više od 1.400 djelatnika", piše u ovom broju Glasa Koncila u uredničkom komentaru kojeg potpisuje Ivan Miklenić.

Radnici i branitelji, Hrvatska se razara

Neslužbeno glasilo Kaptola smatra kako s humanog i vjerničkog gledišta nitko u Hrvatskoj ne bi smio posezati za vlastitim životom, no radnik TŽV Gredelja odlučio se za taj najžalosniji čin "jer je smatrao da će žrtvovanjem života prosvjedovati i posvjedočiti kako ne može više živjeti u voljenoj Hrvatskoj koju se nemilosrdno razara".

Glas Koncila tvrdi kako je samoubojstvo bilo medijski ignorirano i marginalizirano no svejedno odjekuje  tako da ovo samoubojstvo neće biti gurnuto pod tepih.

"Naime, u ponedjeljak 1. listopada oblikovana je u Zagrebu koordinacija pod naslovom 'Zaustavimo progon hrvatskih branitelja – radnika', koja je stala u zaštitu radnika i RIZ-Odašiljača i TŽV Gredelja te je otvorenim pismom zatražila hitan prijam kod predsjednika Vlade. Ta koordinacija iskazala je odlučnu namjeru 'sprečavanja svakoga daljnjeg pokušaja suicida hrvatskih branitelja', a što ima posebnu težinu u okolnostima kad predsjednik Udruge branitelja RIZ-a najavljuje samospaljivanje", piše Glas Koncila.

Jesu Milanović i Pusić lobirali u SAD-u za hrvatske tračnice?
Kaptol smatra da je u ovakvim vremena kada su na udaru obespravljeni radnici pravo vrijeme da se branitelji dignu jer je tijeku unutarnja agresija na Hrvatsku od strane političara koji štite jedan drugog. Također Kaptol upozorava i na socijalni bunt s obzirom na veliki broj ljudi koji nemaju posla.

"Predsjednik Vlade i ministrica vanjskih poslova proveli su više dana u SAD-u, ali nigdje nije bilo ni riječi da bi lobirali da se na američkim željezničkim tračnicama zakotrljaju i novi vlakovi iz TŽV Gredelja, kao što već voze ranije u istoj tvornici proizvedeni", piše Miklenić u svom komentaru. 

Pročitajte više