"Glavašev napad na Pupovca je napad na cijelu srpsku zajednicu u Hrvatsku"

Foto: FAH

PREDSJEDNIŠTVO Županijskog vijeća Srpske nacionalne manjine Karlovačke županije ocijenilo je u subotu da je napad HDSSB-a i saborskog zastupnika Dinka Burića na Milorada Pupovca u Saboru pun mržnje te usmjeren i na cijelu srpsku zajednicu u Hrvatskoj, koju Pupovac predstavlja.

Taj bezočan, ničim izazvan i nevjerovatno drski napad s ogromnom dozom mržnje, otvoreni je poziv na linč, kaže se u priopćenju sa sjednice predsjedništva toga vijeća održane u subotu. "Otvorena je sezona lova na navodne agresore, četnike, Jugoslavene i jugonostalgičare, 'mrzitelje' svega što je hrvatsko, komunjare i sve ostale kako svoje neistomišljenike naziva ekstremna hrvatska desnica. I nije ovo prvi put. U posljednjih 25 godina, nažalost, imali smo više desetaka prilika slušati slične napade, ali napadači zaboravljaju doprinos nacionalnih manjina za ulazak Hrvatske u EU", kazao je predsjednik toga tijela Rade Kosanović.

Članove Predsjedništva iznenađuje mali broj zastupnika koji su stali u zaštitu Milorada Pupovca, kao i to da nitko iz HDZ-a nije našao za shodno da osudi fašistički napad Dinka Burića, navodi se.

Iznenađeni su i stavom ministra policije Ranka Ostojića kao i ostalih nadležnih državnih tijela i organa, koji bi zbog eklatantnog govora mržnje i izazivanje rasne, vjerske i nacionalne netrpeljivosti trebali postupiti po službenoj dužnosti, kaže se u priopćenju.

Na sjednici je predsjedništvo toga vijeća zastupniku Miloradu Pupovcu dalo bezrezervnu podršku i poručulo mu da ne ustukne već da se i dalje bori za prava srpske nacionalne manjine "koja čvrsto stoji iza njega".

Smatra da su i Srbi u Hrvatskoj "jednim dijelom krivi za ovo što im se dešava jer nisu u dovoljnom broju izašli na izbore za Evropski parlament i dali svoj glas za dr. Milorada Pupovca".

Da je on u tom parlamentu, smatraju, ne bi se ovakve stvari događale. "A kad bi se i događale odgovor Europskog parlamenta bio bi oštriji, a prava manjina nakon ulaska u EU ne bi se u RH drastično smanjivala, što se sada događa. Zato slične greške u buduće ne smijemo ponavljati", kaže se u priopćenju Županijskog vijeća Srpske nacionalne manjine Karlovačke županije.

Pročitajte više