Glavna iračka naftna rafinerija ponovno je u rukama vojske

Foto: Hina

IRAČKA vojska u četvrtak je ponovno stekla potpunu kontrolu nad najvažnijom naftnom rafinerijom u zemlji nakon sukoba sa sunitskim pobunjenicima koji su je pokušali zauzeti, izvijestili su dužnosnici.

"Rafinerija u Baidžiju, 200 kilometara sjeverno od Bagdada, pod punim je nadzorom snaga sigurnosti", rekao je u programu televizije general Kasem Ata, glasnogovornik premijera Nurija al-Malikija za sigurnosna pitanja.

Zaposlenik rafinerije potvrdio je da su se pobunjenici povukli. I ostali očevici potvrdili su istu informaciju, dodajući kako su se pobunjenici povukli nakon napada vojske teškim oružjem.

Sunitski pobunjenici u srijedu su napali rafineriju i uspjeli ući u nju. Tijekom žestokih sukoba s vladinim snagama planulo je nekoliko spremnika nafte. Rafinerija je od ponedjeljka zatvorena, strani su zaposlenici evakuirani, a irački radnici, koji su to željeli, ostali su u njoj.

Kerry: SAD zabrinjava sudbina Iraka, a ne premijer Maliki

Sjedinjene Američke Države zabrinjava sudbina Iraka, kojemu prijete sunitski džihadisti, a ne šijitski premijer te države Nuri al Maliki, rekao je u intervjuu za NBC američki državni tajnik John Kerry.

Kerry je i ublažio svoje ovotjedne izjave o mogućoj suradnji s Iranom na iračkom pitanju. "Ponavljam: ovo što SAD radi odnosi se na Irak, a ne na Malikija."

"Ništa od onoga što će američki predsjednik Barack Obama odlučiti napraviti neće biti fokusirano na premijera Malikija, već na irački narod", istaknuo je Kerry u razgovoru za NBC.


Ponovio je kako je "SAD duboko zabrinut zbog djelovanja Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL), radikalnije od al-Kaide, grupe koja prijeti interesima SAD-A i Zapada".

Na pitanje o potencijalnoj "tijesnoj suradnji" s Iranom oko iračkog pitanja, Kerry je odgovorio da je ona isključena. Vlade dviju država diplomatske odnose ne održavaju već 34 godine.

SAD bi poslao do 300 vojnih savjetnika u Irak

Sjedinjene Države su spremne poslati do 300 vojnih savjetnika u Irak da pruže obuku, pomoć i podršku iračkim snagama kojima prijete sunitski džihadisti, rekao je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama rekavši i da je spreman i za ciljane napade budu li potrebni.

On je upozorio da ti savjetnici, iz specijalnih snaga, neće biti postrojbe koje idu u borbe.

Nakon više od osam godina rata u Iraku i gotovo 4.500 mrtvih, "američke snage se neće vratiti u borbu u Irak, ali pomoći ćemo Iračanima u njihovoj borbi protiv terorista koji prijete iračkom narodu, regiji i američkim interesima", rekao je američki predsjednik.

Washington je također spreman osnovati zajedničke operativne centre u Bagdadu i na sjeveru Iraka gdje će dijeliti obavijesti i koordinirati planiranje operacija protiv džihadista Islamske države Irak i Levant (ISIL).


Posljednjih dana su SAD umnožile nadzorne letove iračkog teritorija, uključujući i nevidljive letjelice i lovce F-18 koji polijeću s nosača zrakoplova USS George H. W. Bush u Zaljevu.

Predsjednik Obama je rekao da će zahvaljujući skupljenim obavijestima Washington biti spreman na ciljanu i preciznu vojnu akciju ako i kada to stanje na terenu bude zahtijevalo.

"Ako to učinimo, to će biti u uskoj suradnji s Kongresom, iračkim i čelnicima regije", obećao je.

Obama je također najavio da će ovog vikenda američki državni tajnik John Kerry otići na Bliski istok i u Europu na savjetovanja o Iraku.

On je pozvao iračke čelnike da uključe sve zajednice zemlje u politički proces odgovora na prijetnju ISIL-a.

Dodao je da bi Iran, vrlo utjecajan na iračke šijite, također trebao poslati poruku svim zajednicama.

Dvije vlade, koje nemaju diplomatskih odnosa 34 godine, razgovarale su na marginama pregovora Irana i velikih sila o iranskom nuklearnom programu u utorak u Beču o iračkoj situaciji.

Pročitajte više