Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski od međunarodne zajednice je ponovno zatražio da se požuri i dostavi još zračne obrane, da započnu službeni pregovori Ukrajine o pridruživanju Europskoj uniji i da se zemlja pozove u NATO savez.

Ukrajinske snage suočavaju se s pogoršavanjem pozicija na istoku zemlje i čekaju američku dostavu oružja nakon što je 23. travnja u Kongresu odobren paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara nakon mjeseci odgađanja. Zelenski je navodno molio za dodatne sustave zračne obrane, posebice sustave Patriot.

"Još uvijek čekamo zalihe obećane Ukrajini"

Zelenski je rekao da je upravo razgovarao s predsjednikom Zastupničkog doma za manjine Hakeemom Jeffriesom i zahvalio je Kongresu na izglasavanju paketa pomoći, no dodao je da Ukrajina radi s partnerima za postizanje brze dostave koja bi omogućila Ukrajini da zadrži svoje pozicije i omete ruske ratne planove.

"Još uvijek čekamo zalihe koje su obećane Ukrajini", rekao je u svome noćnom videoobraćanju. "Očekujemo one količine i opseg koji može promijeniti situaciju na bojištu u korist ukrajinskih interesa", dodao je ukrajinski predsjednik.

"U svome razgovoru s gospodinom Jeffriesom podvukao sam da trebamo sustave Patriot što je prije moguće", kaže Zelenski.

"Ukrajina je ispunila sve uvjete za pristupne pregovore s EU, sada EU mora ispuniti svoje obaveze"

Po pitanju Europske unije Zelenski je rekao da je Ukrajina ispunila sve uvjete za pristupne pregovore i da "sada EU mora ispuniti svoje obveze."

Što se tiče NATO saveza, Zelenski je rekao da svaka zemlja koja njeguje zajedničke vrijednosti i koja ih je spremna braniti "zaslužuje pozivnicu u savez".

Izrazio je optimizam o izgledima za mir, pozivajući se na nadolazeći mirovni summit u Švicarskoj 15.-16. lipnja. Rusija nije pozvana na okupljanje i odbacila je sastanak kao beznačajan bez sudjelovanja Moskve.

Pročitajte više