Glavni državni revizor odustao od kupnje automobila od 600.000 kuna

DRŽAVNI ured za reviziju je neovisna i samostalna institucija, pa se ima pravo razbacivati novcem poreznih obveznika.

> Glavni državni revizor kupuje službeni automobil za 600.000 kuna!

To je, prepričan u najkraćim crtama, stav Vlade RH o namjeri Ivana Klešića, glavnog državnog revizora, da se počasti službenim automobilom od 600.000 kuna.

Klešić je od kupnje skupog automobila ipak odustao, ali samoinicijativno, nakon što je priča objavljena u medijima. Klešićeva pomoćnica Biserka Čoh Mikulec kaže da je glavni državni revizor poništio javno nadmetanje jer će imati manji budžet od očekivanog.

"S obzirom da je Ministarstvo financija uputilo svim proračunskim i izvanproračunskim korisnicima zahtjev za rebalans državnog proračuna za 2012., te da je u skladu s tim Državni ured za reviziju predložio smanjenje svog proračuna za 4,8 posto, odnosno s 57 milijuna na 54,2 milijuna, (plaće i ostali rashodi za zaposlene), glavni državni revizor je donio Odluku o poništenju postupka javne nabave osobnog automobila, a u skladu s mjerama štednje, odnosno smanjenja rashoda državnog proračuna", kaže Čoh Mikulec.

Vlada nije nadležna za trošenje proračunskog novca

"Državni ured za reviziju ima svojstvo pravne osobe, ali iako se sredstva za rad Državnog ureda, kao što je razvidno iz Zakona, osiguravaju iz državnog proračuna, samostalan je i neovisan, te može ostvarivati vlastite prihode obavljanjem revizije nacionalnih i međunarodnih sredstava te sudjelovanjem u međunarodnim projektima i programima", stoji u odgovoru Vladinog Ureda za odnose s javnošću na Indexov upit.

Državni ured za reviziju, pojašnjavaju iz Vlade, samostalno planira sredstva za svoj rad, a nije ni među obveznicima središnje javne nabave. Stoga, glavni revizor Klešić nije od Vlade obvezan tražiti suglasnost za kupovinu luksuznog automobila.

Klešić je, kako kažu iz Vlade, luksuznu limuzinu od najmanje 203 "konja", s pogonom na sva četiri kotača i automatskim mjenjačem, odlučio kupiti na svoju ruku. Vlada mu nije dala odobrenje za takav potez, niti ga je Klešić tražio.

U odgovoru na upit koji smo im poslali iz Vlade se nisu očitovali hoće li na bilo koji način sankcionirati Klešića zbog razbacivanja proračunskim sredstiva. No, između redaka se da iščitati da - neće. Jer proračunski novac, u ovom slučaju, nije u Vladinoj nadležnosti, tvrde PR-ovci Zorana Milanovića pozivajući se na Zakon o Državnom uredu za reviziju.

Državni revizor ima pravo i na skuplji automobil?!

Čoh Mikulec također ne vidi neki poseban problem u činjenici da je njen šef državnim novcem želio kupiti automobil od 600.000 kuna. "Željela bih najprije napomenuti da Državni ured za reviziju nije pogriješio, jer glavni državni revizor ima pravo na gornju klasu automobila sa službenim vozačem 24 sata dnevno", kaže Čoh Mikulec.

Dodaje kako su prilikom raspisivanja natječaja za kupnju vozila čak bili i štedljivi! Naime, natječaj je raspisan za vozilo više srednje klase, "dakle nižu od one na koju glavni državni revizor ima pravo kao dužnosnik 1. skupine, u skladu s odlukom Vlade iz siječnja ove godine i Pravilnikom Državnog ureda za reviziju".

"Objavili smo poziv na nadmetanje u Elektroničkom oglasniku Narodnih novina, prema kojem se prikupljaju ponude za automobil više srednje klase, procijenjene vrijednosti 480.000,00 kn, ali to ne znači da će se automobil i kupiti po toj cijeni, nego po ponudi koja zadovoljava tražene uvjete, s najnižom cijenom, u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi", također naglašava Čoh Mikulec.

Pročitajte više