Glavnom tajniku HNS-a Ferenčaku 7 mjeseci zatvora: U poslu s Todorićem u džep stavio 2 milijuna kuna

Foto: Arhiva

SREĆKO FERENČAK i Petar Turković u ponovljenom suđenju opet su nepravomoćno proglašeni krivima za aferu Nanbudo. Županijski sud u Zagrebu obojicu je osudio na 14 mjeseci zatvora, s tim da će polovicu kazne provesti iza rešetaka, a drugu polovicu na uvjetnoj slobodi s rokom kušnje od četiri godine.

Turković i Ferenčak, koji je javnosti najpoznatiji kao glavni tajnik HNS-a i član Predsjedništva te stranke, također moraju vratiti novac koji su ilegalno stekli. Prema nepravomoćnoj presudi, svaki od njih u džep je stavio nešto manje od dva milijuna kuna. 

U svojim obranama odbacili su sve što im se stavlja na teret, ističući da su u projekt uložili vlastiti novac te da nikoga nisu oštetili. Danas se nisu pojavili na objavi nepravomoćne presude.

Ferenščakov odvjetnik Rajko Mlinarić najavio je novinarima da će se žaliti na presudu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Dodao je da je proces bio pošten, ali je iznenađen odlukom jer su "u dokaznom postupku utvrđeni drugačiji podaci nego što je to sada sud objavio".

Zamjenica zagrebačke županijske državne odvjetnice Radmila Sučević izjavila je da je zadovoljna presudom dok će o eventualnoj žalbi odlučiti nakon što dobije pisano obrazloženje presude.

Zemljište dobili za kikiriku pa ga prodali Konzumu za 10,6 milijuna


Ferenčak i Turković osuđeni su zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno mešetarenja sa zemljištem u Zagrebu. Naime, njih dvojica posudili su 1996. godine Hrvatskom nanbudo institutu, čiji je Turković bio predsjednik, po 520.000 kuna, a tim novcem je institut od Grada Zagreba otkupio 5000 kvadrata vrijednog zemljišta.

Zemljište je Nanbudo institut dobio debelo ispod cijene, ali uz uvjet da se na tom zemljištu može graditi isključivo Centar za dnevnu skrb osoba s invaliditetom. No, u svibnju 2002. godine Ferenčak i Turković zemljište su preprodali Konzumu Ivice Todorića i to za čak 10,6 milijuna kuna.

U prvoj presudu dobili 18 mjeseci zatvora

U prvom suđenju za ovu aferu Ferenčak i Turković također su bili proglašeni krivima. Tada je sud odlučio da moraju vratiti 9,5 milijuna kuna nezakonito stečenog profita. No, presuda je pala na Vrhovnom sudu, koji je zaključio da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno, odnosno da prvostupanjski sud nije uzeo u obzir navode obrane o dodatnim ulaganjima koje su Ferenčak i Turković imali u sporno zemljište.

Prvom ukinutom presudom Ferenčak i Turković bili su osuđeni na godinu i pol zatvora.

Pročitajte više