Glogoški: Vratit ću stari auto državi ako će mi sedam godina plaćati registraciju

Screenshot: Al Jazeera

ĐURO GLOGOŠKI priznao je u emisiji Kontekst AL Jazeere da je jedan od organizatora prosvjeda u Savskoj, iako ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tvrdi da policija već četiri mjeseca ne može utvrditi organizatora.

"Skup je spontan, Naravno da je netko trebao organizirati minimalne uvjete u šatoru i ja sam jedan od njih", rekao je Glogoški na pitanje novinarke tko je organizirao prosvjed.

"Policija me nije pitala o organiziranju prosvjeda"

Iako su šatordžije 136 dana u Savskoj, Glogoški kaže da ga policija nikad nije pitala o organiziranju prosvjeda. "Ostojiću sam rekao da postupi po zakonu", rekao je Glogoški.

Zoran Erceg je rekao u emisiji da je triput ranjavan, ali mu je priznato samo 50 posto invalidnosti zbog njegova političkog opredjeljenja. Ima mirovinu 3000 kuna no ne bi se žalio.

"Kad bih vodio računa samo o svojim materijalnim interesima bio bih u šatoru s Đurom. Nismo se mi za to borili. Diskriminiran sam 21 godinu. No, simbolično bih se odrekao svojih stotinu kuna u korist civilnih invalida jer su diskriminirani i dobivaju i deset puta manje", kaže Erceg.

"Meni je hrvatska država osigurala egzistenciju i stambeno pitanje"

Glogoški kaže da on nema nikakve financijske interese za prosvjed. "Meni je hrvatska država osigurala egzistenciju i stambeno pitanje i koje interese više trebam", rekao je i potvrdio da dobiva oko 20.000 kuna mjesečno. No, kaže, radi se o nekoliko stavki - ortopedskom doplatku, osobnoj invalidnini, njezi druge osobe...

> Matić: Glogoški dobiva točno 24.816,02 kune!

Erceg ga je pitao je li voljan da njegova limuzina bude slabije opremljena i da je umjesto svakih sedam godina dobije svakih 7 i pol godina, a da njegov stari automobil ide nekom civilnom invalidu kad dobije novi.

Glogoški: Vratit ću stari auto državi ako će mi sedam godina plaćati registraciju

"Ako će mi država plaćati registraciju auta i održavanje vratit ću ga, inače ne", odgovorio je Glogoški.

Erceg je napomenuo da većina ratnih vojnih invalida prodaje stare aute koje je dobila od države i tako još zaradi nekih 7 do 8 tisuća eura svakih sedam godina.


"Ako je za hrvatsku državu problem 460 i nešto ratnih invalida prve skupine mi ćemo se odreći svojih prava", rekao je Glogoški.

Hrga je iznijela podatak da Ministarstvo branitelja izdvaja godišnje 773 milijuna eura za prava branitelja, dok u medijima se objavljuje da dobivaju oko 457,5 milijuna kuna godišnje na što joj je Glogoški rekao da se prava branitelja od 1998. nisu povećavala, a proračun je.

Erceg: Zabranjujem vam da govorite u moje ime

Glogoški će otići iz Savske isti tren kad se ispune njihovi zahtjevi. "Leko ima izvanrednu priliku da donese Ustavni zakon. Ako se to ispuni  i još smjeni onih troje ljudi koje tražimo, odlazimo."

Kada mu je Erceg rekao da mu je zabranio tijekom antiprosvjeda da stoji u Savskoj i da je zabranio parkiranje sto metara oko šatora Glogoški je rekao da nije on zabranio nego policija i pozvao ga na detektor laži. Antiprosvjednicima nisu problem branitelji nego crkva i politička opcija, smatra Glogoški, koji je opet dodao da nije član nijedne opcije.

Erceg mu je poručio da zloupotrebljava ime branitelja. "Zabranjujem vam da govorite u moje ime. Da skupite i pola mijuna potpisa moj nemate", zaključio je.

Pročitajte više