Grabar-Kitarović okrivila Josipovića za teško gospodarsko i socijalno stanje Hrvatske

Foto: Hina

PREDSJEDNIČKA kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u nedjelju u Poreču da je aktualni predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović svojim "nečinjenjem i šutnjom u posljednjih pet godina zapravo pridonio gospodarskom i socijalnom stanju u Hrvatskoj koje je iznimno teško".

"Josipović je sukrivac u svemu tome zato što je prešutno pomagao Zoranu Milanović i njegovoj Vladi u vođenju Hrvatske u propast", rekla je novinarima Kolinda Grabar Kitarović na porečkom Trgu slobode, gdje je posjetila mjesto prikupljanja potpisa potpore svojoj predsjedničkoj kandidaturi.

Naglasila je kako je stanje u gospodarstvu vrlo teško, podsjetivši da BDP neprestano pada, već 12. kvartal zaredom, nezaposlenost raste, konkurentnost je loša i Hrvatska je na zadnjem mjestu po svim razvojnim tablicama Europske unije.

Prvi potez

Na pitanje što bi učinila ako postane hrvatskom predsjednicom, Grabar-Kitarović je rekla kako bi najprije sazvala sjednicu Vlade na kojoj bi se analiziralo stanje i raspravljalo kuda i kako dalje jer, naglasila je, "ova Vlada ne čini ništa".

"Ponekad imam dojam da nisu niti zabrinuti za ovo stanje u državi, kao da ne shvaćaju stanje oko sebe jer ignoriraju čak i ona upozorenja koja dolaze od međunarodnih institucija poput Europske komisije i MMF-a. Jednostavno nesposobni su u rješavanju problema, niti su se s njima uhvatili u koštac", poručila je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović.


Dodala je kako bi, nakon sazivanja sjednice Vlada radila i dalje ovako kako radi - od članove Vlade tražila bi i sugerirala da odstupe i prepusti mjesto onima koji mogu i žele i hoće.

Mi nismo u ustavnoj, već gospodarskoj krizi

Naglasila je da ne nudi promjene hrvatskog Ustava već se njen program temelji na hrvatskoj stvarnosti, odnosno na vrlo teškom gospodarskom i socijalnom stanju u državi.

To se ne može riješiti nikakvim ustavnim promjenama već se može riješiti drugim zahvatima i inicijativama, koje sam iznijela u pet točaka svoga predsjedničkog programa. Mi nismo u ustavnoj krizi već u gospodarskoj krizi, zaključila je Kolinda Grabar Kitarović.

Istaknula je da predsjednik države ima legitimitet, on je arbitar nadstranački i izvanstranački te se njegov glas mora slušati, premda, kako je rekla "on ne može nikome naređivati".

Međutim, dodaje, predsjednikova uloga kao arbitar je veoma bitna.

"Uvijek sam tvrdila i tvrdim da je Josipović mogao učiniti puno više, jer je jedna od ustavnih ovlasti i to da mora osigurati da sve spone državne vlasti dobro funkcioniraju i da su dobro povezane. To znači da je njegova briga i to kako radi Vlada, a ako ne radi, da je pozove na odgovornost", poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Podrška Hrasta


Predsjednik Hrasta - pokreta za uspješnu Hrvatsku, Ladislav Ilčić, u subotu je u Varaždinu dao podršku predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović, jer, rekao je, ima jasnu viziju što napraviti kao predsjednica države, dok se aktualni predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović "više brinuo o 'regionu' nego o hrvatskim interesima".

"Kolinda Grabar Kitarović je svojim programom pokazala da ima jasnu viziju što napraviti kao predsjednica države", rekao je Ilčić novinarima danas u Varaždinu nakon što je dao potpis za njenu predsjedničku kandidaturu.

Dodao je kako u Ustavu, među ovlastima predsjednika stoji da bi se on trebao brinuti o usklađenom djelovanju svih državnih tijela, te ocijenio da "Ivo Josipović vrlo često nije ispunjavao tu svoju zadaću".



"Prečesto nije imao svoj stav, nije znao što da misli i nije reagirao. Kad gledamo politiku koju je vodio i s kim se okružio kao savjetnicima, od gospodina Perkovića do gospodina Jovića, čini se da su mu, preko tih obiteljskih veza, važniji bili neki drugi krugovi, a ne hrvatski politički interesi", ocijenio je predsjednik Hrasta Ilčić, zaključivši da se Josipović "više brinuo o 'regionu' nego o hrvatskim interesima".


Smatra da će predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović jasno zastupati upravo hrvatske interese i da će biti odlučna.

"To je ono što trebamo od predsjednika", rekao je Ilčić, dodavši da se u proteklih pet godina ne sjeća niti jednog poteza predsjednika Josipovića.

Poručio je da zato Hrvatska treba moćnijeg predsjednika, odnosno moćniju - predsjednicu.

Hrvatska željna promjene

Željko Cecelja, vijećnik Hrasta u varaždinskom Gradskom vijeću, naglasio je da je Hrvatska željna promjene koju koalicija HDZ-a, Hrasta i drugih stranaka nudi.

"Ova koalicija nudi ženu i majku za predsjednicu. Ova opcija s gospodinom Josipovićem ne samo da je usporila rast Hrvatske, nego joj je naštetila i šteti još uvijek. Predsjednik je više govorio o 'regionu' nego o regiji i više puta je bio u Beogradu nego u Budimpešti, Ljubljani, Beču i Rimu zajedno", ustvrdio je Cecelja.

Podsjetio je da Kolinda Grabar Kitarović ima političkog iskustva u međunarodnim odnosima, ima veze u Bruxellesu i UN-u.

"I zbog toga i kao žena danas je jedini pravi izbor za građane i građanke Hrvatske", zaključio je Cecelja.

Napomenuo je kako su naša 'regija' sada prvenstveno države Europske unije, a, dodao je, istok neka se trudi i dostigne standarde koje je dostigla Hrvatska na putu u EU.

Pročitajte više