Grad Split diže kredit od 30 milijuna kuna, a Baldasar konačno zna što će mu raditi turistička agencija

Foto: Hina

NAPREDAK u Splitu se mjeri koracima od sedam milja. Godinu od osvajanja vlasti, pola godine od osnivanja nove gradske firme, turističke agencije Spalatum DMC, gradonačelnik Ivo Baldasar konačno je smislio čime će se baviti njegova stara ekipa iz Atlasa uglavljena u Upravu i Upravno vijeće agencije. Iznajmljivat će reklamni prostor na stupovima javne rasvjete. Pitate se tko je to radio prije? Ništa lakše. Odgovor nameće čista logika. Splitska obala, gradska tvrtka koju je odmah po dolasku u Banovinu osnovao Baldasarov prethodnik Željko Kerum.

Puljak: Gradonačelnik ne zna čime bi se agencija trebala baviti

Prijedlog da posao od Obale preuzme Spalatum stiže u formi gradonačelnikova prijedloga pred gradske vijećnike za sjednicu u srijedu. Gradska vijećnica Marijana Puljak kaže da je ovaj prijedlog najbolji pokazatelj da gradonačelnik i osnivač agencije nema viziju čime bi se ta agencija zapravo trebala baviti. To da će biti mjesto za uhljebljivanje stare ekipe odmah je bilo jasno čim se Baldasar koji dan nakon ulaska u Banovini odvažio predstaviti jedan od prvih projekata svog mandata.   

Baldasar diže kredit

Čime se Spalatum bavi vjerojatno će se razbistriti na sjednici Gradskog vijeća jer se očekuje da i HDZ napadne iz svog oružja. A kad smo već kod HDZ-a, u srijedu će se postaviti pitanje i novog zaduživanja Grada Splita od 30 milijuna kuna za otplatu rate municipalnih obveznica iz doba vladavine HDZ-ovog Zvonimira Puljića. Unatoč Baldasarovoj hvali kako su stabilizirali financije Grada Splita i kako se više ne posluje s gubitkom kao za Keruma, očito je da gradska kasa i dalje grca na rezervi zbog recesijskih prihoda i mršavog proračuna koji je za dobrih 30 posto manji no u doba prosperiteta.

Očekuje se da HDZ bude protiv zaduživanja iako se radi o otplati obveze koju je naturila upravo njihova vlast u Gradu Splitu iz doba koalicije s Listom Velog mista. Baldasar je u prvoj godini mandata propustio realizirati projekte, uglavnom se bavio zapošljavanjem pa se posljedice takve politike moraju osjetiti i u blagajni.

Agencija za reklame

Eto, i bez tog Spalatuma se mirne duše moglo da nije bilo potrebe za starim drugovima iz Atlasa. A samo direktorica ima neto plaću od 12 tisuća kuna. Koliko je poznato, bila je jedina zaposlenica, moguće da je u međuvremenu došlo do već najavljenog kadrovskog pojačanja. Nije loše za firmu kojoj se tek sada našao posao, i to na način da se oduzme tvrtki koja se prije time bavila.

 

 

Pročitajte više