Građani u strahu da će ostati bez uloženog novca: Vojkovićev Emporion plus uništio projekt u Utrinama?



VEĆ 18 mjeseci nema nikakvog pomaka u izgradnji stambene zgrade u zagrebačkim Utrinama, koju su gradili investitor Antegradnja i izvođač radova Emporion plus.

Građevinska firma Emporion plus proizašla je iz Emporion grupe Marka Vojkovića, a u međuvremenu je pod direktorom Zdravkom Živkovićem otišla u stečaj. Upravo zbog Emporiona plus je, čini se, stala izgradnja u Utrinama.

Što samo po sebi i ne bi bio neki ogroman problem da veći broj ljudi nije već kupio, a djelomično i platio, stanove u toj zgradi. Oštećeni građani, koji strahuju da neće dobiti natrag novac izdvojen za kupnju stana, za pomoć su se obratili HTV-ovoj emisiji "Misija zajedno".

"Više ne spavam mirno jer ne znam što je s našim novcem"

Već u samom startu vidjelo se da će radovi kasniti, pričaju Davor i Marina Štefanović, koji su, nakon što nisu dobili obećani stan, završili kao podstanari. Njihovi životni troškovi zbog toga su dodatno porasli. "Više ne spavam mirno jer ne znam što je s našim novcem", kaže Marina.

"Sve je izgledalo divno i krasno, sigurno i isfinancirano. Pa sam se odlučio na kupnju", kaže Nedjeljko Rogač. Stan u zgradi na Utrinama Nedjeljko je kupio preko agencije Zane (Zagreb Nekretnine), koja djeluje u sklopu Unicredita, vlasnika Zagrebačke banke.

Brojne obitelji nadale su se skorom useljenju u jedan od 176 stanova na atraktivnoj lokaciji na Utrinama. No, preko noći se sve promijenilo. Gdje je zapelo i kome odgovara da zgrada, koja je praktički završena, ostane neuseljiva? Odgovor na ova pitanja ne može ponuditi ni investitor Nenad Jurković, direktor Antegradnje.

"Zadužio sam se za 150 milijuna kuna da izgradim tu zgradu"

"I ja istražujem zašto to stoji. Ja nisam građevinar, znam samo da mi objekt stoji već 18 mjeseci", kaže Jurković, koji tvrdi da je, nakon raskida ugovora s Emporionom plus tražio vještačenje jer je sumnjao na mutne radnje. Uvjeren je da ga je Emporion Plus oštetio.

"Ugovor s njima je raskinut jer nisu ispunjavali niti jednu ugovornu obvezu. Nastale su štete prema dobavljačima, koji su oštećeni za milijunske iznose", kaže Jurković. Dodaje da ljudima koji su već platili za stan ne može vratiti polog, jer se novac nalazi na računu u Zagrebačkoj banci, kojem nema pristup.

"Ja sam se zadužio za 150 milijuna kuna, naravno da mi je cilj da se sve to završi. Sva moja imovina je pod hipotekom. Netko je uništio taj projekt i doveo me u situaciju da izgubim sve", kaže Jurković.

Zaba: Novac će svima biti vraćen

Iz Zagrebačke banke građanima koji su uložili novac u zgradu u Utrinama, pak, poručuju da nema mjesta zabrinjavaju. "Iako Zaba nije kreditirala kupnju stanova, onima koji su stan kupili preko agencije Zane će novac biti u potpunosti vraćen", poručuju iz Zabe, ali također napominju da se radi o objektu koji bi mogao vrlo brzo biti završen.

Pročitajte više