Gradonačelnik Splita izbacio umjetnike: Baldasar noćnom akcijom preuzeo Dioklecijanove podrume!

Foto: Google Maps

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar nije puno okolišao, već je nakon jučerašnjeg poraza u preuzimanju upravljanja Dioklecijanovim podrumima, svom pročelniku za kulturu Siniši Kuki naredio noćnu akciju. U jurišu pola sata prije ponoći, pročelnik Kuko pojačan pravnikom grada Milivojem Hekmanom i dvojicom zaštitara, uspješno je izvršio zapovijed, provalio u prostor, zamijenio brave te tako preuzeo Podrume dok u njima nije bilo nikoga osim noćnog čuvara koji je odmah pozvao Matea Perasovića, predsjednika HULU-a, udruge koja upravlja Podrumima od 1985. godine.

Zaštitari pred Podrumima zaustavili predsjednika HULU-a

"Došao sam odmah, ali do Podruma nisam mogao jer su se ispriječili zaštitari. Pozvao sam policiju koja je napravila zapisnik. Kuko i Hekman promijenili su brave na vratima, a jutros je ravnateljica Muzeja Grada Splita dovela neke studente. Ne znam kako će raditi budući da ne mogu poslovati preko naše blagajne. Sinoć sam imao žučniji razgovor s Kukom i Hekmanom, priprijetili su da će oduzeti kancelariju na Rivi za koju HULU uredno plaća najam. Danas ću kontaktirati odvjetnika i vidjeti koje pravne mehanizme možemo iskoristiti da spriječimo ovo nasilno izbacivanje iz prostora kojim smo upravljali gotovo 30 godina", kazao nam je Perasović.

Baldasar želi Split kao europsku prijestolnicu kulture, a umjetnike ostavlja bez prihoda?!

Baldasar se jutros nije javio kako bi nam pojasnio detalje ove noćne akcije. Nema sumnje da će Kuko biti pohvaljen za požrtvovnost jer cijeli je dan proveo u pokušaju da umjetnike izbaci iz prostora. U podne je Perasović odbio potpisati primopredaju jer smatra da odluku o izbacivanju udruge iz Podruma Baldasar nije mogao samostalno donijeti budući da se radi o godišnjem prihodu od 6 milijuna kuna, dok gradonačelnik može bez Gradskog vijeća odlučivati do milijun kuna.

Od 6 milijuna kuna godišnjeg prihoda od ulaznica u Podrume, gotovo pola bi otišlo na poreze, tri milijuna dobio bi Grad Split, dok bi 600 tisuća kuna ostalo HULU-u za njihove aktivnosti i programe. Sada će ostati bez tog prihoda, a Grad Split, koji 2020. godine želi postati europska prijestolnica kulture, nema načina da svojim umjetnicima nadomjesti taj novac.

Pročelnik Kuko jučer je rukama i nogama branio svog gradonačelnika i stranačkog šefa i apsolutno ne vidi da HULU sada ima problem. Smatra da će Muzej Grada Splita bolje upravljati prostorom te da će se postići značajniji komercijalni efekti i bolja zaštita spomenika nulte kategorije.

U policiji su nam potvrdili da su pozvani u Podrume, no kažu kako su utvrdili da se radi o imovinsko-pravnim odnosima te da nije bilo mjesta njihovom postupanju.

 

Pročitajte više