Gradsko vijeće odbacilo Baldasarov prijedlog o razrješenju članova Kazališnog vijeća HNK

Screenshot: Street View

SPLITSKO Gradsko vijeće danas nije razriješilo članove Kazališnog vijeća HNK jer je za taj prijedlog gradonačelnika Ive Baldasara večeras glasovalo 14 vijećnika, protiv ih je bilo također 14, a jedan je vijećnik bio suzdržan.

U raspravi su oporbeni vijećnici oštro optuživali gradonačelnika Baldasara zamjerajući mu da smjene u Kazališnom vijeću želi provesti na polovici njegova mandata po načelu političke podobnosti.

Za razrješenje su bili predloženi Gorana Lepetić, Nela Bujas-Luketić i Ana Dumančić, a za novi sastav Kazališnog vijeća, uz dosadašnjeg člana Joška Belamarića, predloženi su bili: Josip Milat, Ivica Restović, Elda Grubišić-Pulišić, Tonči Šitin i Trpimir Jurkić, predstavnik kazališnih djelatnika i umjetnika.

Luka Podrug (HČSP) rekao je kako može razumjeti to što gradonačelnik Baldasar želi imati svoje ljude u Kazališnom vijeću, ali, dodao je, tu treba imati mjere i "ne može smjenjivati ljude kao kruške". "Smjenjujete ljude na partizanski način po nalogu partije", rekao je Podrug gradonačelniku Baldasaru i dodao kako to sliči "prijekom sudu partije '48.".

Također je zamjerio što se želi smijeniti članove Kazališnog vijeća, ali ne i intendanta splitskoga HNK Tončija Bilića.

"Zašto je intendant zaštićen od smjene iako on provodi više vremena u Zagrebu nego u Splitu?" upitao je Podrug.

Puljak: Nezakonit postupak

Kritikama se pridružila i nezavisna vijećnica Marijana Puljak, koja je gradonačelniku Baldasaru zamjerila što nije obrazložio prijedlog smjene članova Kazališnog vijeća, dodajući te da je riječ o nezakonitom postupku.


Baldasar je reagirajući na optužbe istaknuo kako nije kršio zakon. "Pravo je osnivača, to jest grada, da smjenjuje nekoga za koga smatra da ne radi kako treba. Nisam zadovoljan njihovim radom i zato ih smjenjujem", rekao je Baldasar.

Zamjerio je vijećnicima koji kritiziraju njegov prijedlog za smjenu članova Kazališnog vijeća da politiziraju slučaj.

"Zašto za HNK ne bi vrijedilo pravilo da se mijenjaju članovi Kazališnog vijeća radi bolje kontrole rada kao što je to slučaj u upravnim vijećima i nadzornim odborima drugih ustanova kojima je osnivač grad?" upitao je Baldasar.

Splitsko Gradsko vijeće poslijepodne je prihvatilo izvješće o radu gradonačelnika Baldasara u drugom polugodištu 2013., to jest u prvih šest mjeseci njegova mandata. Izvješće je poduprlo 15 vijećnika, protiv ih je bilo devet, a suzdržana su bila dva vijećnika.

"Ovo izvješće je potpuno promašeno"

U višesatnoj raspravi oporbene stranke kritizirale su izvješće ističući da je ono "preopširno, napisano na 75 stranica", te da je riječ o "hrpi suhoparnih brojki iz kojih se ne može ništa iščitati", a vijećnici vladajućeg SDP-a odbacivali su takve primjedbe.


"Ovo izvješće je potpuno promašeno, u njemu se govori pretežito o radu upravnih odbora i gradskih tvrtaka, a ne o radu gradonačelnika", rekao je predsjednik HDZ-ova kluba vijećnika Petar Škorić.

Baldasar je uzvratio kako je izvješće o njegovu radu oblikovano na uobičajen način.

"U prvih šest mjeseci mojeg mandata smanjili smo 40 milijuna neplaćenih računa na 15 milijuna neplaćenih računa. Najviše sam radio na projektu Istočne obale, ali to se ne može postići preko noći", rekao je Baldasar.

Pročitajte više