Gradsko vijeće odlučilo: U Splitu će se graditi spomenik Tuđmanu, ali i križ visok deset metara na Marjanu

Foto: Branko Silađin

SPLITSKO Gradsko vijeće većinom je glasova danas prihvatilo da se spomenik neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu postavi na kraju Rive u blizini Nadbiskupske palače te da se na Marjanu postavi križ visok deset metara.

Tuđmanov spomenik bit će izliven od bronce, visok 2,85 metara, a lijevom će rukom, kako se vidi na minijaturnom spomeniku, biti naslonjen na crvenu granitnu kocku koja simbolizira hrvatsku neovisnost. Dogradonačelnik Jure Šundov objasnio je kako na tom spomeniku Tuđman zamišljeno gleda u smjeru granitne kocke, što prema njegovim riječima znači da hrvatska država još nije dovršena i treba je dorađivati.

Od 19 nazočnih vijećnika, 15 ih je glasovalo za spomenik, a četiri vijećnika iz koalicijskoga kluba SDP-HNS bila su suzdržana. Svih 19 nazočnih vijećnika glasovalo je da se na Marjanu postavi 10-metarski kameni križ, a ne križ visok 21 metar, kako je to bilo predviđeno prošlogodišnjom odlukom.

Vijećnici su također jednoglasno odlučili da se spomenik proslavljenom nogometašu Bernardu Vukasu - Bajdi, koji je izgradila Torcida, postavi na ulazu na stadion Poljud.

Pročitajte više