Grbin se poziva na europsko pravo: Bandić nema pravo na poklon od 15 milijuna kuna od Hanžekovića

Foto: FAH

"NEKI mi komentatori kažu da sam pravni fakultet završio, u najboljem slučaju, dopisno pa je onda potpuno jasno zašto ne razumijem kako možeš biti objektivan, transparentan i jednako tretirati sve ponuđače kod sklapanja ugovora o uslugama, kad jednom od njih visiš 15.000.000,00 kuna?!?", pita se na svom službenom Facebook profilu Peđa Grbin saborski zastupnik SDP-a  i predsjednik saborskog Odbora za Ustav. Naime, Grbin je jučer problematizirao pitanje jamčevine za Bandića naglasivši da je riječ o sukobu interesa te da se Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa mora pozabaviti ovim slučajem.

Direktiva Europskog parlamenta o javnoj nabavi

Sporno je što Bandić da bi izašao iz Remetinca morao primiti "poklon" od svog odvjetnika Marijana Hanžekovića koji je uplatio 15 milijuna kuna jamčevine. S druge strane odvjetnik Hanžeković ove će godine zahvaljujući Zagrebačkom holdingu uprihodovati najmanje 16,8 milijuna kuna. Radi se o iznosu bez PDV-a, odnosno samo o novcu koji ide Hanžekovićevom uredu.


"Direktiva Europskog parlamenta i vijeća broj 2004/18 (o javnoj nabavi) kaže: 'Ugovore bi trebalo dodjeljivati na temelju objektivnih kriterija koji osiguravaju poštivanje načela transparentnosti, zabrane diskriminacije, i načela jednakog tretmana i koja jamče da su ponude procijenjene u uvjetima učinkovitog tržišnog natjecanja", tvrdi Grbin na svom službenom Faceboook profilu koji traži od Povjerenstva za sukob interesa da se pozabavi Bandićevom jamčevinom.

Podsjetimo kako Hrvatska odvjetnička komora smatra kako zbog poslova sa Zagrebačkim holdingom i gradom Zagrebom, Hanžeković u ovom slučaju nije u sukobu interesa. Nije im sporan ni kredit od 15 milijuna kuna.

Grbin: Simple as that

"Ono što želim poručiti je: svatko ima pravo na obranu u kaznenom postupku, svatko ima pravo na slobodu, ali niti jedan dužnosnik, državni, lokalni, javni, nema pravo primiti novac ili uslugu od osobe koja obavlja usluge za tijelo kojem je dužnosnik čelnik ili koje je povezano s tim tijelom. As simple as that", zaključuje na kraju Grbin.  

 

Pročitajte više