Grci od krize bježe prema alkoholu

Foto:  Gulliver Image/Getty Image

ZBOG ekonomske krize sve više Grka pribjegava alkoholu. Rezultati opsežnog istraživanja koje je provela ekipa stručnjaka i profesora na Univerzitetu u Ateni govore da 92 posto muškaraca u Grčkoj, kao i 70 posto žena, redovno konzumira alkoholna pića. Duboka ekonomska kriza koja je pogodila Grčku, većinu je građana te zemlje dovela u vrlo tešku ekonomsku situaciju, utjecala na porast broja građana te zemlje koji konzumiraju alkoholna pića. 
 
Prema navodima Udruženja medicinskih radnika Atene (IEA), ekonomska kriza je utjecala na porast slučajeva depresije kao i zabrinjavajući porast osoba koje konzumiraju alkohol. Prema istom istraživanju, ekonomska kriza u zemlji je utjecala i na učenike i studente, pa tako svaki drugi student u Grčkoj izjavljuje kako zbog teške ekonomske situacije postiže slabe rezultate u školi. Profesor na Peloponnisos univerzitetu Kiriakos Suliotis izjavio je da se zbog ekonomske krize koja je u Grčkoj počela 2011. godine u svim segmentima društva primjeti porast depresije.
 
Napomenuo je da su ekonomski problemi izazvali porast samoubojstava diljem Grčke.
 
Također, prema određenim istraživanjima, zbog ekonomske krize u zemlji, 58 posto građana u Grčkoj suočava se sa problemom nedovoljnih zdravstvenih usluga dok 75 posto građana nema dovoljno novca da sebi osigura lijekove.

Pročitajte više