Grčić: Očito postoje neki razlozi zašto HERA nije odgovorila na zahtjev HEP-a za smanjenjem cijene struje

Foto: Bruno Konjević/Cropix

PREDSJEDNIK Vlade za gospodarstvo Branko Grčić prokomentirao je uoči sjednice Vlade je li mu čudno što HERA nije odgovorila na zahtjev HEP-a za smanjenjem cijene struje, nakon što je konkurencija ponudila jeftinije cijene. "Pa, i je i nije, jer je očigledno da postoje neki razlozi za to tako da očekujemo da će oni ovih dana to riješiti", rekao je Grčić.

Podsjetimo, još prije mjesec dana iz HERA-e su za Index pojasnili kako odluka nije donesena jer zahtjev nije usklađen s postojećim zakonskim okvirom. "Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije zasad nije odlučivalo o zahtjevu HEP-a za smanjivanje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo zato što takav zahtjev, prema postojećim propisima, treba biti usklađen s postojećim zakonskim okvirom", objasnio je tom prilikom za Index glasnogovornik HERA-e Željko Bukša.

Iz HERA-e su naveli i kako HEP može ponuditi manje cijene bez njihove suglasnosti: "HEP d.d., osim što opskrbljuje tarifne kupce putem HEP-ODS-a po reguliranim uvjetima, ima i tvrtku HEP-Opskrba d.o.o. koja, kao i ostale slične tvrtke, radi na tržišnim principima pa joj nije potrebna suglasnost HERA-e da kućanstvima ponudi niže cijene te tako jeftinijom cijenom konkurira na tržištu električne energije ne čekajući nove regulatorne uvjete".

Pročitajte više