Grčka bez keša ostaje već u srpnju, u opticaj će uvesti vrijednosne kupone?

PREMA procjenama nekih stručnjaka, Grčka bi bez novca, odnosno gotovine u opticaju, mogla ostati već početkom srpnja. Naime, panika i politička nestabilnost nagnale su građane Grčke da masovno počnu povlačiti svoju štednju iz domaćih banaka.

Procjenjuje se kako je samo početkom tjedna iz grčkih banaka povučeno preko milijardu eura. Građani se plaše da bi njihova ušteđevina mogla izgubiti velik dio vrijednosti, ili čak nestati u potpunosti ukoliko Grčka napusti eurozonu i prijeđe na drahmu.

Isto pitanje muči i investitore na financijskom tržištu. Na burzi su tako sve jače i špekulacije da bi Grčka u slučaju da ostane bez gotovine umjesto eura u optjecaj mogla pustiti vrijednosne kupone.

Profesor Yannis Ioannides za Bloomberg je kazao opasnost od potpunog odljeva kapitala iz banaka predstavlja veliki rizik za zemlju, ali i cijelu eurozonu. Prema njegovom mišljenju, Europska centralna banka bi trebala garantirati depozite koje drže kreditori u ovoj regiji, kako bi se spriječilo daljnje širenje "zaraze".  "Samo se djelima može spriječiti pustošenje banaka, ne riječima", dodao je.

Podsjetimo, Grci će sredinom sljedećeg mjeseca opet morati na izbore, na kojima će zapravo odlučiti o tome hoće li zemlja napustiti eurozonu i ukinuti postojeće bailout programe. Ankete sugeriraju kako najveće šanse za pobjedu ima radikalno ljevičarska koalicija Syriza, koja zagovara obustavu politika štednje.

Pročitajte više