Grčka se nada da će do sutra završiti pregovore s vjerovnicima

Foto: Hina

GRČKA se nada da će do sutra završiti pregovore s vjerovnicima o novom programu pomoći vrijednom 86 milijardi dolara, koji bi najzaduženijoj članici Europske unije trebao pomoći da izbjegne bankrot.

Grčki ministri financija i ekonomije tokom cijelog jučerašnjeg dana vodili su pregovore s predstavnicima vjerovnika, te se sastanak otegnuo sve do ranojutarnjih sati. Grčki dužnosnici ranije su izjavljivali da očekuju da će se tekst sporazuma s vjerovnicima, doći na raspravu u parlament do 18. kolovoza.

"Poduzeli smo sve kako bi se pregovori uspješno završili, i očekujemo da će sve biti gotovo u ponedjeljak navečer, ili utorak ujutro", rekao je za Reuters grčki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Prema njegovim riječima, na glasanje u parlament ići će zakon s dva članka, od kojih će se jedan odnositi na Sporazum o razumijevanju o novom zajmu, dok će u drugom biti navedene mjere koje grčka mora poduzeti kako bi udovoljila zahtjevima vjerovnika.

Novčana pomoć Grčkoj mora biti odobrena do 20. kolovoza kada na naplatu stiže dug od 3,5 milijardi eura prema Europskoj središnjoj banci.

Pročitajte više