Grubišić: Po ugovoru Hrvatske sa Vatikanom biskupi ne moraju prijavljivati svećenike pedofile

UMIROVLJENI svećenik i saborski zastupnik don Ivan Grubišić rekao je za Index da su svećenici, po ugovoru Hrvatske i Svete Stolice, iznad zakona u našoj zemlji te da zbog toga zadarski biskup Želimir Puljić nije morao prijaviti pedofilski skandal u svojoj biskupiji.

Na današnjoj konferenciji za medije zadarski nadbiskup mons. Puljić je pričajući o slučaju bivšeg bibinjskog župnika Nedjeljka Ivanova, koji je upleten u pedofilski skandal, rekao da ga nije morao prijaviti policiji, jer Crkva ne podliježe državnim zakonima koji se odnose na obveznu prijavu saznanja o počinjenju teškog kaznenog djela.

> Zadarski nadbiskup o bibinjskom svećeniku: Nisam ja neki organ ili institucija koja surađuje s Udbom!

Grubišić nam je kazao kako je do veljače ove godine u Katoličkoj crkvi vladao "zavjet šutnje" u vezi brojnih pedofilskih slučajeva u svijetu, a sve po parolom "zaštite čovjekove osobe kako se je ne bi osudilo i prije nego je osuđena".

"To je bila kultura šutnje i to su priznali biskupi koji su početkom veljače sudjelovali na konferenciji u Vatikanu", kazao nam je Grubišić te je dodao kako je nakon tog simpozija svaki svećenik i biskup dužan prijaviti slučaj pedofilije nadležnim institucijama. "To je sada stav i pape Benedikta XVI. Nisu dužni ništa prijavljivati 'udbašima', kao što je danas rekao Puljić", nego policiji", rekao nam je Grubišić te dodao kako po crkvenim pravilima Puljić prije nije trebao prijaviti sumnje u pedofiliju.

"Prema ugovoru je Crkva izolirana od države"


"Puljić se sada poziva i na ugovor Hrvatske i Svete Stolice prema kojem crkvena hijerarhija ne podliježe pod zakone države u kojoj prima pomoć i u kojoj je privilegirana", kazao nam je Grubišić te je izrazio žaljenje zato što je u Hrvatskoj i nova Vlada krenula "putem HDZ-a" i daje ustupke Crkvi, a ne vodi brigu da Hrvatska bude pravna, moralna i etička. Zastupnik Grubišić već godinama poziva na reviziju ugovora između Hrvatske i Svete Stolice prema kojima je Katolička crkva u privilegiranom položaju i dobiva značajna sredstva iz proračuna u koji uplaćuju svi građani.

"Po ugovoru Hrvatske i Svete Stolice, Crkva je izolirana od države, a dobivaju silan novac iz proračuna", rekao je Grubišić i dodao kako su to neshvatljive stvari u jednoj demokratskoj i laičkoj državi, ali i da takav stav podržavaju same stranke na vlasti. Zanimljivo je kako biskup Puljić, prema ugovoru Hrvatske i Vatikana, niti danas ne mora prijaviti slučajeve pedofilije policiji, ali ga sada na to obvezuje odluka Pape pa bi u budućnosti možda i mogli vidjeti prijave koje biskupi šalju policiji.

"Svaki sistem koristi svećenike kao špijune"

"Konferencija je donijela zaključak, a Papa se složio da je sada svatko dužan prijavljivati, zato što je pedofilija prepoznata kao zločin, bez obzira na ugovore", rekao nam je Grubišić. Puljićevu izjavu o "prijavljivanju udbašima" je komentirao sa riječima da mu je poznato kako ima ljudi u Crkvi koji surađuju sa tajnim službama.

"Svaki sistem je koristio svećenike za doušnike ili špijune, a tako se radi i danas", zaključio je Grubišić.  

Pročitajte više