Gruzijski tužitelji zbog korupcije optužili bivšeg predsjednika Saakašvilija

Foto: Guliver Image/Getty Images

GRUZIJSKI državni tužitelji podigli su u ponedjeljak optužnicu protiv bivšeg predsjednika Mihaila Saakašvilija, a oporba ocjenjuje da se radi o lovu na vještice koji provodi novo državno vodstvo.

Deseci bivših dužnosnika, uključujući i nekadašnjeg premijera uhićeni su pod optužbama za zloporabu vlasti i korupciju otkako je Saakašvilijeva stranka izgubila izbore prije dvije godine. Saakašvili je optužen za prekoračenje ovlasti, uporabu sile za gušenje protuvladinih prosvjeda u Tbilisiju u studenome 2007. i upad na televizijsku postaju.

Saakašvili (46) nije u ponedjeljak došao u ured državnog odvjetnika kamo je drugi put u četiri mjeseca pozvan na ispitivanje. "Neću sudjelovati u toj farsi", napisao je na svom Facebook profilu Saakašvili koji je predsjednik postao 2004. nakon "Revolucije ruža".

Upozorio je da će politička osveta vladajuće koalicije Gruzijski san nad bivšim dužnosnicima zategnuti odnose Gruzije i zapadnih saveznika. Bivši predsjednik, koji je bio saveznik SAD-a također je rekao da je cilj njegova progona "udovoljiti Rusiji" s kojom je Gruzija kratko ratovala 2008.

Saakašvili je u studenome prošle godine po isteku drugog mandata napustio zemlju. Čelnici Gruzijskog sna niječu optužbe da su postupci politički motivirani i obećavaju poštena suđenja.

Pročitajte više