HAMAG-BICRO i Studentski centar u Zagrebu organizirali druženje studenata i poduzetnika

Foto: Hamag-Bicro 

DANAS je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Studentskom centru u Zagrebu organizirala druženje studenata i poduzetnika u sklopu aktivnosti Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora. 

Projekt je to namijenjen studentima završnih godina studija, osmišljen kao virtualna platforma na kojoj studenti mogu uz pomoć iskusnih mentora razvijati svoje poslovne ideje i postati poduzetnicima i prije završetka studija. Studentima uključenim u projekt, na raspolaganju su program mentorstva i podrška pri razradi poduzetničke ideje te mogućnost početnog financiranja studentskih poduzeća.
 
Cilj projekta je razvoj studentskog poduzetništva, usvajanje poduzetničkih vještina te pružanje potpore studentskim poduzećima u prvoj godini poslovanja.
 
"Svaki početak je težak, pa tako i stvaranje tvrtke. Državne institucije imaju dužnost i odgovornost pružiti podršku mladim poduzetnicima u njihovom najosjetljivijem trenutku poslovnog stasanja. HAMAG-BICRO sa zadovoljstvom izvršava tu zadaću putem Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora kao kvalitetne virtualne platforme za razvijanje studentskih poduzeća. Nedavnim spajanjem HAMAG INVEST-a i BICRO-a stvorena je još učinkovitija potporna baza za studente usmjerene na inovacije jer je tim činom HAMAG-BICRO kao institucija dodatno oplemenjena bitnim elementom koji predstavlja preduvjet za razvoj svakog društva – sustavom razvoja inovacija.“, izjavio je Dario Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.
 
Mreža studentskih poduzetničkih inkubatora obogaćuje sustav akademskog obrazovanja praktičnim dijelom koje nadopunjuje teoretsku podlogu i ubrzava proces adaptacije studenata za konkretne potrebe na tržištu rada. Povezivanjem visokoškolskih institucija s poslovnim sektorom, kod studenata se potiče poslovna aktivnost i stvaranje poduzetničkog razmišljanja.
 
U Mrežu studentskih poduzetničkih inkubatora trenutno je uključeno ukupno 122 mentora, 27 visokoškolskih institucija te sedam poduzetničkih potpornih institucija.
 
Otvaranjem profila na službenoj stranici www.mspi.hr, studenti dobivaju mogućnost umrežavanja s drugim studentima i mentorima te komuniciranja u otvorenim grupama. Nakon popunjavanja obrasca 'Imam ideju!', student odabire odgovarajućeg mentora, ovisno o djelatnosti na koju se njegova poslovna ideja odnosi.
 
Nakon prihvaćanja angažmana s mentorove strane (s mogućnošću angažmana još četiri ko-mentora), student uz mentorovu pomoć priprema poslovni plan u tri faze. Nakon odobrenja poslovnog plana, student osniva tvrtku i pritom dobiva pomoć mentora u fazi uhodavanja poslovanja.
 
Suradnja studenta i mentora može se nastaviti do godine dana od dana osnivanja studentske tvrtke. Mentori su pritom dužni poštivati Etički kodeks i povjerljivost podataka te ne smiju biti u sukobu interesa.
 
 

Pročitajte više