HDZ-ovci ni ne znaju da su seksisti: "Zašto suknja ne bi mogla voditi Hrvatsku?"

Foto: Hina

"HRVATSKI narod mora biti svjestan jedne božje istine: Hrvatska je imenica ženskog roda. Pa zašto onda suknja ne bi mogla voditi Hrvatsku?", zapitao se Đuro Perica na saboru HDZ-a, govoreći o predsjedničkoj kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović.

Perica, jedan od osnivača HDZ-a, vjerojatno smatra da je ovom izjavom dao podršku predsjedničkoj kandidatkinji svoje stranke. Očito mu nije sinulo da bi tituliranje Grabar Kitarović "suknjom" moglo biti neprikladno.

HDZ-ovoj kandidatkinji se, naime, u utrci za Pantovčak upravo njen spol često ističe kao otegotna okolnost. Konzervativni HDZ-ovci stoga su se na saboru najveće oporbene stranke upregli da pokažu kako njima to nije problem.

"Vrijeme je za ženu na čelu Hrvatske. Poruka iz konzervativne Like, vrijeme je za Kolindu Grabar Kitarović", grmio je Darko Milinović, bivši ministar zdravstva.

I Josipović na meti zbog seksizma

Podsjećamo, udruga B.a.B.e. prošli je tjedan zbog seksizma prozvala Ivu Josipovića, zato što je svoju protukandidatkinju opisao riječima "ima slike, nema tona".

"Komentar koji se odnosi na buduću protukandidatkinju u političkoj utrci za novog, odnosno novu predsjednika/cu Republike Hrvatske aludirala je na podcjenjivački i seksistički stav prema protukandidatkinji, što je karakterističan diskurs u predominantnom odnosu muškaraca prema ženama, pogotovo kada je riječ o javnom životu i 'borbi' za moć", poručili su iz udruge B.a.B.e.

Pročitajte više