HDZ-ovi poduzetnici traže raspravu, pitaju hoće li kruzeri ploviti slalom među naftnim platformama

Foto: Shutterstock

VODSTVO Zajedice poduzetnika i obrtnika HDZ-a zatražilo je u srijedu žurnu javnu i stručnu raspravu o Vladinu planu za eksploataciju nafte iz Jadranskog mora upozorivši kako bi to moglo ugroziti turizam u Dalmaciji.

"Stav Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a nije a priori protiv istraživanja i eksploatacije nafte i plina iz Jadrana, nego se aspolutno ne slažemo s netransparentnim načinom na koji se to prezentira", istaknuo je u utorak na konferenciji za novinare u Splitu predsjednik te zajednice Hrvoje Marušić, a direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella je rekao kako su nedavno na turističkom sajmu u Berlinu hrvatskim predstavnicima postavljali pitanja o naftnim bušotinama i eksploataciji nafte u Jadranu.

"Hrvatska godišnje od turizma uprihodi oko 7,5 milijarda eura, a prihodi od naftnih polja bili bi oko milijardu kuna godišnje", ocijenio je Stella i dodao da je Jadransko more poluotvoreno te da bi u slučaju njegova onečišćenja naftom čišćenje trajalo pet godina, a u tom razdoblju turizmu bi bila nanesena šteta oko 35 milijarda eura.

"Slalom među platformama"

Marušić je upitao hoće li, budući da bi jedna platforma bila postavljena blizu Dubrovnika, kruzeri ploviti slalom među pratformama. Upozorio je da bi istraživačka platforma između Šolte i Milne usred 'splitskih vrata' zatvorila pristup splitskoj trajektnoj luci koja je po prometu treća na Mediteranu, a ideju da se jedna istraživačka platforma postavi ispred Rogoznice i rta Ploča na šibenskom području smatra 'žalosnom'.


"Naftna polja moraju biti ucrtana u prostorne planove županija i gradova, ali u postojećim prostornim planovima toga nema, što znači da eksploatacija nafte iz Jadrana nije niti predviđena", istaknuo je Marušić i dodao da je nafta energent 19. stoljeća, a Hrvatska ima potencijale za energente 21. stoljeća - sunce, vjetar i vodu.

Ugrožavanje egzistencije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ponaša kao da je ministar gospodarstva Ujedinjenih Arapskih Emirata ili Saudijske Arabije. "Umjesto da se uhvati u koštac s gospodarskom politikom, ministar Vrdoljak nam godinu dana priča o naftnim bušotima u Jadranu koje bi mogle ugroziti turizam u Dalmaciji", istaknuo je Marušić.

Direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella izvijestio je kako je njezino vijeće na čelu sa županom Zlatkom Ževrnjom odlučilo pokrenuti proceduru kako bi glavni ured Hrvatske turističke zajednice i Sabor HTZ-a na čelu s ministrom turizma Darkom Lorencinom organizirao javnu raspravu o utjecaju na turizam najavljene eksploatacije nafte iz Jadrana.

"Na području Splitsko-dalmatinske županije izravno u turizmu radi i od njega živi oko 60.000 ljudi, a neizravno više do 100.000. Njihova bi egzistencija mogla biti ugrožena naftnim platformama", istaknuo je Stella.

Pročitajte više