HDZ sumnjiči riječki SDP za nezakonito poslovanje komunalnih društava, pogodovanje u javnoj nabavi

Foto: Hina

RIJEČKA gradska vijećnica HDZ-a Tea Čaljkušić-Mance izrazila je u utorak na konferenciji za novinstvo sumnju u zakonitost poslova javne nabave riječkoga komunalnog društva "Vodovoda i kanalizacije" te u pogodovanje Mariju Ćikoviću, SDP-ovu načelniku Općine Matulja i vlasniku tvrtaka kojima je navodno pogodovano.

Rekla je da je nepravilnosti utvrdila služba za nadzor javnih nabava Ministarstva gospodarstva te je podignut i optužni prijedlog. Po tim podatcima, dodala je, prekršene su odredbe javne nabave za poslove održavanja i nabave programske opreme i drugih informatičkih elemenata u tvrtki 'Vodovodu i kanalizaciji'. Ugovori su sklapani protiv odredaba s tvrtkama u vlasništvu Ćikovića i njegove supruge, a u posljednjih 15 godina bilo je 30 ugovora za te usluge, rekla je Čaljkušić-Mance.

U ugovaranju je sudjelovao riječki gradonačelnik kao predsjednik Skupštine 'Vodovoda i kanalizacije', ustvrdila je, dodajući da će, nakon što dobije pisani odgovor na pitanje o toj temi postavljeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, odlučiti o daljnjim postupcima.

Neodgovorno poslovanje i varanje građana


HDZ-ov gradski vijećnik Hrvoje Burić još je jedanput optužio komunalnu tvrtku "Energo" za neodgovorno poslovanje te prijevare građana. Ustvrdio je kako previsoke račune za grijanje građani moraju plaćati zbog loših poslovnih odluka "Energa", da je "Energo" pred stečajem jer su mu kratkoročne obveze od 120 milijuna kuna veće od ukupnih prihoda te da ta tvrtka još nije počela graditi energanu u sklopu Sveučilišnog kampusa na Trsatu iako je to trebala učiniti početkom siječnja ove godine.

Burić je spomenuo i jučerašnji izgred tijekom tradicionalne podjele hrane građanima u povodu Dana grada, kada je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, odgovarajući na pitanja novinara HRT-a Ranka Stojanca o tome hoće li kušati pripremljeno jelo, iživciran novinaru uputio uvredljive poruke.

Burić je ustvrdio da je Obersnel time osramotio grad na Dan grada te da je gradonačelnikovo ponašanje bilo nekulturno i za svaku osudu. "Tražimo da se osobno ispriča novinaru, očekujemo osudu Hrvatskoga novinarskog društva, a možda ćemo tražiti i njegovu ostavku nakon ovoga", rekao je Burić.

Pročitajte više