HEP najavio revitalizaciju hidroelektrane Varaždin: "Ta je elektrana imala značajnu ulogu u obrani od poplave"

"SUSTAV hidroelektrana na rijeci Dravi prilikom posljednje velike poplave pokazao se stabilnim, a novim će se investicijama i osnažiti", rekao je predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević, koji je danas posjetio Hidroelektranu Varaždin u Svibovcu Podravskom.

Ova je hidroelektrana imala značajnu ulogu u provođenju mjera obrane od poplava i sprečavanju većih razmjera šteta na poplavljenim područjima Varaždinske županije i grada Čakovca.

"Na ovom se primjeru pokazalo da je sustav hidroelektrana, akumulacija i derivacijskih kanala bio presudan", rekao je Koračević.

"Mi smo pravovremeno reagirali i konkretno na ovoj hidroelektrani otvorili preljev i otpustili tu masu vode koja je bila ovdje 3300 kubika u sekundi. Spustili na 2200 do hidroelektrane Čakovec, a iza hidroelektrane Čakovec na 1200. Gotovo sigurno da bi došlo do poplave puno širih razmjera, počevši od slovenske granice, pa zaključno dolje s Podravinom i Koprivnicom", istaknuo je Koračević.

"Žalosno je da Austrija na Dravi ima 11 hidroelektrana, Slovenija osam, a mi samo tri", dodao je Koračević i najavio revitalizaciju hidroelektrane Varaždin u vrijednosti od sto milijuna eura, koja bi se trebala završiti u sljedeće četiri godine.

"S tom investicijom vraćamo u dobru kondiciju postrojenje koje radi već 40 godina. S tom investicijom povećavamo snagu elektrane za otprilike 18 posto i nakon te investicije krećemo i na revitalizaciju i hidroelektrane Čakovec i Dubrava, gdje su zahvati puno manji nego ovdje jer je ovo najstarija hidroelektrana", kazao je predsjednik Uprave HEP-a.

Ukupno se za sve tri hidroelektrane planira utrošiti između 150 i 200 milijuna eura, a investicije kreću odmah.

Koračević je najavio od Nove godine dvostruko povećanje naknade koju HEP plaća jedinicama lokalne samouprave za korištenje prostora na kojima se nalaze hidroelektrane. To će u općinski proračun Sračinca, na čijem je području Hidroelektrana Varaždin, donijeti oko 600.000 kuna.

Pročitajte više