HEP pristupio organizaciji Central Europe Energy Partners koja okuplja energetske kompanije srednje Europe

Ilustracija: CEEP

HRVATSKA elektroprivreda (HEP) postala je 25. članica organizacije Central Europe Energy Partners (CEEP).

Aktivnosti CEEP-a osobito su važne za zemlje koje su pristupile EU nakon 2004. godine, i imaju veću ovisnost o fosilnim gorivima i uvozu energenata izvan Europske unije.

Organizacija aktivno radni na smanjivanju razlika u ekonomskim uvjetima i razvoju među članicama Unije.

Također, zalažu se za integraciju energetskih sustava Europe kroz koridor sjever-jug, koji bi uključivao infrastrukturu zemalja srednje Europe.

To je strateški važno za Hrvatsku, čija ovisnost o uvozu energije iznosi 52,3%, ali i za stabilnost tržišta energije cijele Europe, gdje bi između ostaloga, važnu ulogu imao i LNG terminal na Krku.

"U CEEP-u vjerujemo da je niska cijena energije ključni pokretač gospodarskog rasta. Kroz našu organizaciju proizvođači i potrošači energije mogu zajednički nastupati, a s HEP-om će naš glas biti još jači. Drago mi je da ćemo zajedno raditi na osiguravanju stabilnog regulatornog okruženja i sigurne opskrbe energijom za EU", izjavio je Pawel Olechnowicz, predsjednik upravnog odbora CEEP-a.

Članice CEEP-a imaju 50 milijardi eura prihoda i 300 tisuća zaposlenih


Kako su u članstvu CEEP-a proizvođači ali i potrošači energije, oni su postali nezaobilazan partner europskoj administraciji u procesu donošenja propisa koji se tiču energetskog sektora.

"Kao novi energetski partner na unutarnjem tržištu EU, zadovoljni smo da je CEEP prepoznao HEP kao strateškog partnera u povezivanju Europe u zajedničku energetsku mrežu. Sa druge strane, HEP je prepoznao priliku u zastupanju svojih interesa u proizvodnji, prijenosu i distribuciji električne energije, plina i toplinske energije, što će mnogo efikasnije činiti u suradnji s partnerima", izjavio je Perica Jukić, direktor HEP-a.

CEEP okuplja kompanija koje su proizvođači i potrošači energije, ali i znanstvene ustanove i institute koji se bave tim područjem. Osim Hrvatske, obuhvaćaju Češku, Litvu, Poljsku, Slovačku i Rumunjsku. Članice CEEP-a imaju ukupno 50 milijardi eura prihoda i 300 tisuća zaposlenih.
 

Pročitajte više