HGSS jučer bio u dramatičnoj akciji spašavanja trojice mladih ribiča koji su se nasukali splavom na rijeci Lici

Foto: HGSS

TIJEKOM jučerašnjeg dana je Hrvatska gorska služba spašavanja imala pune ruke posla. Izvijestili su o čak četiri akcije potrage i spašavanja. Najveća drama odvijala se na rijeci Lici, gdje se nasukao splav s tri mladića.

"Mada su i proteklih nekoliko dana imali pune ruke posla i odradili više potraga za beračima gljiva, ozlijeđenim drvosječama i jednom mještankom koja je pala u bunar, jučer su pripadnici HGSS-a imali 4 potrage i spašavanja.

HGSS Gospić imao je dramatičnu akciju spašavanja trojice mladih ribiča koji su se nasukali splavom na rijeci Lici. Prema dojavi, na ribolovnoj splavi se pokvario motor, nakon čega su se nesretni ribari našli u nezavidnoj situaciji. Uslijed velikih oborina naglo je porastao vodostaj pa je snažni tok rijeke nasukao splav na podvodnu prepreku i umalo je prevrnuo. Mladići su dobro procijenili situaciju u kojoj su se našli te pozvali 112 nakon čega su na teren odmah upućena dva interventna tima za spašavanje na divljim i brzim vodama iz HGSS-a Gospić, koji su brzo i spretno odradili akciju izvlačenja nesretnih ribolovaca.

HGSS Šibenik tragao je za nestalom starijom osobom ženskom kod sela Umljanovići. Starica se udaljila od kuće u nepoznatom pravcu. Brzom i vrlo učinkovitom potragom u kojoj je sudjelovao i potražni pas, osoba je pronađena u okolici sela Durdovi s ozljedama glave i ruke. Potražni pas Aki i ovog se puta pokazao dobrim spasiteljem jer je brzo locirao nestalu osobu, nakon čega su posao preuzeli njegovi kolege spašavatelji koji su nakon pružene prve pomoći unesrećenu transportirali do vozila hitne pomoći. Ovo je već drugi put da HGSS traga za istom starijom i vjerojatno dementnom osobom. Prije nekoliko mjeseci HGSS je istu osobu nakon nestanka pronašao u teškom stanju u jednoj od čatrnja sa vodom.

HGSS Split imao je potragu na području Mosora za dvoje zalutalih njemačkih turista. Nakon što su skrenuli sa staze te zapali u vrlo neprohodan teren, zatražili su pomoć. HGSS iz Omiša brzo je izišao na teren te ih izvukao iz neprilika. Osim lakših ozljeda i ogrebotina, nije bilo težih posljedica.

I pripadnici HGSS Novska su jučer bili u potrazi za dvoje nestale djece u okolici Petrinje. Prema dojavi, djeca su se izgubila u šumi, no srećom ubrzo su ih pronašli lovci pa nije bio potreban daljnji angažman".

Pročitajte više