HGSS spasio teško ozlijeđenog Zagrepčanina kod Klisa: Skočio sa stijene visoke 150 metara!

JUČER navečer se na Markezinoj Gredi iznad Klisa kod Splita dogodila nesreća paraglidera koji je sa 150 metara visoke i strme stijene skakao takozvani "base jumping". Radi se o 35-godišnjaku iz Zagreba, kome je nakon skoka padobransko krilo udarilo u liticu, nakon čega je pao te se teško ozlijedio.

Zadobio je otvoreni prijelom noge, ozljedu prsišta i ruke, no budući da je bio pri svijesti mobitelom je u pozvao pomoć GSS. Ovaj skok trebala je biti proba za najavljeni "base jumping" koji se trebao organizirati na istom mjestu tijekom sljedećeg vikenda, a na kojem je trebalo sudjelovati više skakača iz Europe.



"Base jumping" sve je popularnija adrenalinska aktivnost gdje skakači koriste stijene i prirodne uzvisine da bi najprije slobodnim padom, a nakon toga aktiviranjem padobrana, prizemljili na tlo. Dojava je prema GSS-u došla nešto prije 19 sati i na mjesto nesreće odmah je upućena ekipa HGSS-a i HMP. Vrlo brzo, već nakon 15 minuta, spasitelji su se  uspjeli probiti i popeti do unesrećenog zajedno sa ekipa HMP iz Splita. Unesrećeni je pao u podnožje litice. Imobiliziran je i stabiliziran, nakon čega je transportiran u specijalnoj brdskoj nosiljci do kola Hitne pomoći koja su čekala u podnožju te je transportiran u bolnicu.



U akciji je sudjelovalo 30 pripadnika HGSS-a iz Splita te ekipa HMP, također iz Splita. Nakon ove nesreće otvoreno je pitanje hoće li se najavljeno natjecanje održati. Temeljem Zakona o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, ovakva natjecanja potrebno je najaviti na vrijeme i zatražiti stručnu procjenu te osiguranje HGSS-a. Ukoliko se sljedećeg vikenda bude organiziralo natjecanje, na terenu će se nalaziti dežurna ekipa HGSS-a. Iako ovaj skok nije bio najavljen, spasitelji su reagirali u rekordnom roku pa je ozlijeđeni vrlo brzo bio medicinski zbrinut i transportiran do kola HMP. Unatoč nepristupačnom terenu, akcija je završena u 20,30 sati, izvijesti je Vinko Prizmić.

Pročitajte više