HHO "osuo paljbu" na premijera Milanovića i savjetnicu Zinku Bardić



"PRATEĆI ostvarivanje vladavine prava u Hrvatskoj, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) sa zabrinutošću je pratio događanja vezana uz vladinu odluku da (revolucionarnim) dekretom zabrani svim tijelima javne vlasti rad s cijelom jednom strukom – s agencijama za odnose s javnošću (ili PR-om). Tu odluku HHO smatra ne samo napadom na slobodu poduzetničkog djelovanja i natjecanja, nego i na slobodu izražavanja uopće. Vlada je time napravila korak unazad u odnosu na prihvaćene standarde pravne države i pravno nasljeđe Europske unije", stoji u priopćenju Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) u kojem se komentira odluka Vlade Zorana Milanovića.

HHO smatra kako je odluka Vlade u suprotnosti s načelom vladavine prava u nekoliko segmenata jer se odluka ne temelji na nijednom pozitivnom zakonu RH, dakle nema pravno uporište. Isto tako obrazlažući ovu odluku Vlada se ne poziva na nikakvu analizu stanja iz koje bi proizašli argumenti u prilog donošenja takvog dekreta.

"Odluka se načelno obrazlaže potrebom za štednjom u javnoj upravi. No PR agencije su izradile analizu temeljem koje su objelodanile kako je nabava takvih usluga od 2008. do danas državu koštala svega 13 mil. kuna, a država i njene institucije utroše godišnje između 1,5 do 2 milijarde kuna na nabavu intelektualnih usluga od vanjskih dobavljača", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Prema HHO-u znakovito je da premijer Milanović zabranjuje državnim tijelima rad sa svim PR agencijama, a s druge strane pak radi iznimku kad se radi o njemu samom i njegovoj savjetnici za odnose s javnošću.

"Naime, spomenuta osoba - Zinka Bardić - koja je na svoje savjetničko mjesto imenovana direktno, dakle bez ikakvog natječaja i 'volontira' u uredu premijera, zapravo je plaćena od strane agencije (Madison consulting), koja ima ugovor s najvećom strankom vladajuće koalicije – SDP-om. Taj ugovor je netransparentan i nedostupan javnosti, a ostaje na snazi jer se premijerov dekret ne odnosi na poslovanje političkih stranaka", stoji u priopćenju u kojem se dodaje da se nameće mišljenje da je premijerov potez uperen prvenstveno protiv kritičara njegove politike i komunikacijskih vještina, koji dolaze iz redova političkih analitičara i stručnjaka za politički marketing, a koji su se usudili svratiti pozornost javnosti na sukob interesa premijerove i vladine savjetnice za medije.

Pročitajte više