HND: Sada pale lutke novinara i djece, sutra bi mogli linčovati koga živoga

Foto: Facebook

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) reagiralo je na sramotne događaje na karnevalima u Omišu i Selcu. U Omišu je, podsjećamo, spaljena lutka krnje koja predstavlja novinara Slobodne Dalmacije Vinka Vukovića, dok je u Selcu najavljeno paljenje lutke majke koja u naručju drži "gay dijete iz epruvete".

Priopćenje HND-a koje potpisuje Zdenko Duka objavljujemo u cijelosti:

"Hrvatsko novinarsko društvo zaprepašteno je monstruoznom idejom da jučerašnja omiška karnevalska povorka spali Krnju, lutku koja predstavlja Vinka Vukovića, novinara Slobodne Dalmacije koji je otkrivao afere omiške lokalne vlasti a ponajviše afere bivšeg gradonačelnika Ivicu Škaričića, kojeg zbog sumnje u nesavjesno trošenje gradskog novca istražuje i USKOK. Povorku su organizirali 'omiški gusari', bliski bivšem gradonačelniku.

Nije poznato da se ikad dosad dogodilo da Karneval kojeg se spaljuje bude jedan novinar - u ovom slučaju onaj koji je otkrivao korupcijske afere.

Nešto jednako bizarno i zastrašujuće se dogodilo u Selcu gdje su najavili paljenje lutke djece začete oplodnjom in vitro, odnosno kako su napisali ‘gay djecu iz epruvete’.

Inače u tradiciji naših karnevala nije bio običaj spaljivati lutke osoba, čak i onih najomraženijih, nego je Krnje uglavnom alegorijski lik koji simbolizira ono što je loše - korupciju, lošu politiku, rat i tome slično.

Sada pale lutke novinara i djece, sutra bi mogli linčovati koga živoga".

Pročitajte više