HND p(r)oziva dubrovački sud: Oslobodite iz zatvora tursku novinarku!

HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO (HND) pozvalo je danas u otvorenom pismu nadležni Županijski sud u Dubrovniku da pusti iz pritvora tursku novinarku Vicdan Őzerdem dok se ne okonča postupak koji se na zahtjev turskih vlasti vodi za njezino izručenje.

Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti.

Hrvatsko novinarsko društvo poziva nadležni Županijski sud u Dubrovniku da pusti iz pritvora tursku novinarku Vicdan Őzerdem dok se ne okonča postupak koji se na zahtjev turskih vlasti vodi za njezino izručenje. Naša kolegica, gospođa Őzerdem, inače ima politički azil u Njemačkoj i mi očekujemo da će biti odbijen zahtjev turskih vlasti tako da Vicdan Őzerdem može otputovati u Njemačku gdje živi.

Gospođa Őzerdem uhićena je 25. srpnja na hrvatsko-bosanskohercegovačkoj granici prema nalogu Interpola. U pritvoru je mjesec i pol dana, pritom je izgubila petnaestak kilograma i zbog osjetno narušenog zdravlja posljednjih se dana nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu.


Dobro je poznato da Turska u svojim zatvorima trenutačno ima stotinjak novinara koji su, gotovo bez izuzetaka, uhićeni ili zbog nekog oblika verbalnog delikta ili zbog sudjelovanja u demonstracijama za obranu ljudskih prava, slobodu medija i slobodu govora. Turska nažalost posljednjih godina prednjači u zatvorskoj represiji prema novinarima. Bilo je nekoliko kampanja svjetskih i europskih organizacija koje štite medijske i novinarske slobode da utječu na aktualne turske vlasti da hitno prestanu s represijom prema novinarima. No, turska vlada ne popušta pa sloboda za turske novinare ostaje prioritetni zadatak novinarske federacije.

Napominjemo da je Vicdan Őzerdem provela čak desetak godina u turskim zatvorima. Bila je tako i u zatvoru 2000. godine kada je došlo do žestokog sukoba policije i zatvorenika. Poginulo je tada 28 zatvorenika a njoj je vatrom opečen lijevi dio trupa.

 

Pročitajte više