Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica

Foto: EPA

Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.

Macron je u zadnje vrijeme oštriji po pitanju obrambenih pitanja, a u četvrtak je pozvao na snažniju, integriraniju europsku obranu, dok je iznosio svoju viziju nametljivije Europske unije na globalnoj pozornici, rekavši "Europa bi mogla umrijeti".

U intervjuu koji je organizirala EBRA, skupina francuskih regionalnih novina s istoka zemlje, rekao je da bi "uvjerljivija europska obrana" trebala ići dalje od zaštite koju nudi NATO.

"To bi moglo značiti korištenje proturaketnih štitova, no moramo se pobrinuti da blokiraju sve projektile i odbiju korištenje nuklearnog oružja", rekao je.

Po pitanju nuklearnog oružja, i dok je francuska doktrina da ih se koristi u trenutku kad se zaprijeti francuskim vitalnim interesima, Macron je rekao da je otvoren tome da tim interesima pridoda više "europsku dimenziju".

"U korist sam otvaranja ove debate, koja bi stoga trebala uključivati proturaketnu obranu, oružje dugog dometa i nuklearno oružje za one koji ga imaju ili koji na svome tlu imaju američko nuklearno oružje", rekao je.

Njegovi oponenti s desnice i ljevice su ga kritizirali u nedjelju.

"Macron postaje nacionalna opasnost", rekao je europski zastupnik krajnje desnice Thierry Mariani na X-u.

"Ovi komentari posebice su ozbiljni", rekao je eurozastupnik Francois-Xavier Bellamy, koji će predvoditi desničarsku stranku LR na EU izborima. "Zadiremo u živac francuskog suvereniteta", dodao je u intervjuu na radijskoj stanici Europe 1.

"Nuklearno odvraćanje ne može biti dijeljeno", rekao je ljevičarski francuski zastupnik Bastien Lachaud na X-u. "Pod krinkom obrane europskog tla, Macron želi likvidirati francusku stratešku autonomiju."

Pročitajte više