HND protiv smjene savjetnika Živkovića: "U igri su krupne stvari, povod za smjenu je minoran!"

Foto: Matica Hrvatska

HRVATSKO novinarsko društvo očekuje i zahtijeva da nakon najave smjene dosadašnjeg savjetnika ministrice kulture Milana F. Živkovića ne prestane rad na medijskoj strategiji i medijskim zakonima koji su nužni da potaknu kvalitetnije novinarstvo u Hrvatskoj, čije su današnje glavne odrednice nastavak tabloidizacije, trivijalizacije i sve veća dominacija zabavnog novinarstva", stoji u priopćenju HND-a koje potpisuje njegov predsjednik Zdenko Duka.

Duka dodaje kako hrvatskoj medijskoj sceni trebaju takve zakonske promjene koje bi te trendove zaustavile i preokrenule. "Ministarstvo kulture pokazalo je posljednjih nekoliko mjeseci interes za medijsku problematiku, dobrim dijelom i zahvaljujući angažmanu savjetnika Milana Živkovića koji je u njemu bio zadužen za medije. Zato ne odobravamo njegovu smjenu i zabrinuti smo zbog nje jer mislimo da je povod za nju bio donekle minoran a da su zapravo u igri mnogo krupnije stvari - da se medijska strategija i reforma potpuno zaustave.", smatra Duka koji je uvjerene kako bi interes za očuvanjem postojećeg stanja mogle bi imati glavne medijske korporacije i politički lobiji.

Podsjetimo, nakon što je Milan F. Živković najavio ukidanje RTV pristojbe u obliku u kakvom ona sada postoji i uvođenje svojevrsnog medijskog poreza, kojim bi se financirali mediji koji propagiraju javni interes, uslijedilo je prepucavanje SDP-a i HNS-a koji su krivnju prebacivali jedan na drugog, da bi na kraju ministrica kulture, HNS-ovka Zlatar Violić smijenila svog savjetnika SDP-ovca Živkovića.

Pročitajte više