HNS-ov Blažeković: Nemoguće je nabrojati sve brojne pozitivne reforme i poteze Vlade

Foto:

ODLUČNOST da krene u reformske procese, unatoč protivljenjima u dijelu politike i javnosti, temeljne su odlike Vlade, ističe član Predsjedništva HNS-a Boris Blažeković povodom nedavno održanih 9. susreta HNS-ove političke akademije na kojoj je u proteklih devet godina obrazovano oko 20 tisuća izabranih predstavnika u jedinicama lokalne samouprave kako bi ispravno "trošili novac" građana.

Ova koalicijska Vlada preuzela je državu u puno gorem stanju no što se očekivalo, napominje Blažeković u odgovoru na pitanje Hine kako gleda na posljednja istraživanja stavova građana koja govore da 65 posto građana ne podržava politiku Vlade. "Početak je bio izuzetno težak jer je trebalo prvo ispraviti 'krivu Drinu' - počistiti i promijeniti potpuno na krivim zasadama postavljene temelje brojnih instituta i institucija. To je nažalost trajalo dugo i tek se nakon toga moglo krenuti u važne strukturne reforme. Kad se krenulo s reformama, zbog samog procesa sređivanja države, većina njih je dočekana na nož od oporbe i jednog dijela javnosti ", ocjenjuje Blažeković.

"Uvjeren sam da će krajnja inventura nakon četiri godine mandata ove Vlade pokazati stvarne rezultate njenog rada. Nemoguće je ovdje nabrojati sve brojne pozitivne reforme i poteze, ali siguran sam da će se na koncu pokazati istina, a to je da je ova Vlada najbolja Vlada ikad u Hrvatskoj", kaže. Drži da je sadašnja Vlada "najbolja zato što je to prva Vlada od svih koja je stvarno i iskreno krenula u brojne reforme na skoro svim područjima", no priznaje da je bilo i brojnih nespretnosti u radu aktera u koaliciji. "Nažalost neće i nije u mogućnosti dovršiti sve reforme i zaključiti sav posao. Za to treba još jedan čvrsti mandat . Vjerujem da će to građani prepoznati i da će na idućim parlamentarnim izborima dati povjerenje i ponovni mandat ovoj koaliciji", kazao je.

HNS-u pada rejting

Govoreći o unutarstranačkim događanjima, Blažeković je potvrdio da je HNS proveo svoje istraživanje javnog mišljenja i da im je rejting oko 4,5 posto, odnosno 1,5 posto više nego što su pokazala istraživanja javnog mnijenja provedena u lipnju. "HNS je proveo svoja istraživanja i činjenica je da smo u padu u odnosu na razdoblje prije parlamentarnih izbora u ranu jesen 2011. kada nam je rejting bio blizu 8 posto. Po našim pokazateljima, rejting je sada oko 4,5 posto", kaže Blažeković. Slaže se da su događaji vezani uz izbacivanje bivšeg predsjednika stranke Radimira Čačića vjerojatno utjecala na rejting no, drži da "porast rejtinga u istraživanjima s 1,2 na 3 posto govori da će se u skoro vrijeme i taj 'balon' ispuhati" te naglašava da nije bilo odlazaka članstva iz HNS-a.

"Zbog silnih medijskih napisa i nevjerojatnom praćenju svega što se tiče bivšeg predsjednika i mi smo bili pomalo u strahu što će se dogoditi. No, potvrdili su se u cijelosti podaci koje smo dobivali s terena. Nema nikakvih stvarnih, a kamo li dramatičnih prelazaka članova HNS-a", kazao je. Vjeruje da će se, nakon što je Čačić izašao iz zatvora "u vrlo kratkom roku interes medija rasplinuti". "Kao dugogodišnjem članu HNS-a ugodna je spoznaja da je HNS stvarno stabilna stranka i da HNS nije stranka jednog čovjeka", dodaje Blažeković potvrđujući to i brojkama s političke akademije. "Sam podatak da nas je prošle godine na susretima Akademije bilo 1800, a ove 2000 - članovi dolaze dobrovoljno - jest indikativan podatak", naglašava.

HNS-ova politička akademija, ističe pritom, jedina je obrazovna stranačka institucija tog tipa i tog kontinuiteta među svim strankama u Hrvatskoj, kontinuirano radi već devet godina i kroz nju se na razne načine obrazovalo oko 20 tisuća ljudi, većinom članova HNS-a. Odjeli akademije organizirali su više od 200 seminara, 50-tak konferencija, 30-tak okruglih stolova, 2000 poduka na terenu, 20-tak međunarodnih konferencija, navodi. S posljednjih Akademijinih susreta stranka je poručila da je Ivo Josipović njen kandidat za predsjednika Republike, a Blažeković, upitan da izdvoji Josipovićeve prednosti spram HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, ističe kako su one očite - dokazan kvalitetan rad u obavljanju predsjedničkog posla i petogodišnje predsjedničko iskustvo. "Josipović je vrlo dobar predsjednik Republike. On je svojim prijedlozima, savjetima inicijativama, međunarodnim kontaktima, aktivno sudjelovao u podizanju investicijskih procesa u Hrvatskoj, a i poticao je i druge pozitivne promjene i nastojanja. Svi čekamo da se gospođa Kolinda Grabar Kitarović vrati u Hrvatsku, pa da od nje čujemo konkretne mjere i poteze", kazao je.

Upitan o prijedlozima i aktivnostima HNS-a kao dijela vladajuće koalicije za popravljanje teške gospodarske situacije, Blažeković navodi projekt gospodarske diplomacije koji je dijelom rezultirao povećanjem izvoza, u kulturi ističe olakšavanje pristupa kulturnim objektima u gospodarske svrhe, a u graditeljstvu projekte energetske učinkovitosti i legalizacije objekata.

"U ministarstvu gospodarstva, koje je de facto ministarstvo industrije i energetike, to je snažno poticanje industrijskog razvoja, pa je tako već pet mjeseci za redom stalan porast industrijske proizvodnje i izvoza, a u energetici u cijelosti pozicioniranje Hrvatske kao energetskog faktora u ovom dijelu Europe", ističe Blažeković no napominje da je svaka od navedenih aktivnosti proces koji traje.

Pročitajte više