HRT: Ispričavamo se gledateljima jer su dovedeni u zabludu! Jabuka najavio tužbu protiv Mikleušević-Pavić!

"ZA OČEKIVATI je da za jednog gosta koji se pojavi jednom tjedno u razgovoru koji traje sat vremena urednik ima bolju i seriozniju pripremu! Nije mi ni jasno kako je moguće da se netko pohvali da ima četiri doktorata, a da ga nitko ne upita - koja", rekla je u razgovoru za Index Sanja Mikleušević Pavić v. d. urednica Informativnog programa HTV-a komentirajući gostovanje Darka Mihajlovića u emisiji "Nedjeljom u dva".

Nema istrage, Mihajlović priznao da nema doktorate

Naime, Mihajlović je u prilogu predstavljen kao ekonomski analitičar te čovjek s četiri doktorske disertacije. Mihajlović tvrdi za sebe da ima osnovnu školu, brzi tečaj knjigovodstva i 35 godina rada u knjigovodstvu.

"Za  utvrđivanje činjenica vezanih za nastup gospodina Mihajlovića neće biti potrebno istražno povjerenstvo. S  gospodinom Mihajlovićem sam razgovarala i sam mi je  potvrdio kako nema doktorate kojima smo ga okitili", kaže Mikleušević Pavić.

Isprika javnosti

"Što točno misli kada je rekao da goste ne provjerava trebalo bi pitati kolegu Stankovića. No ukoliko ne želi provjeravati goste svakako bi trebao provjeravati činjenice vezane uz njih", rekla je urednica Informative HTV-a dodajući da od Stankovića očekuje ispriku javnosti. Nevjerojatno je kako se i sam Mihajlović na kraju ogradio od svog televizijskog nastupa tvrdeći kako je on zapravo anonimac te da ne zna zašto su ga zvali u emisiju.

"Gost se, kako vidim ograđuje od nastupa. Pozvali smo ga mi. On se nije sam nudio. No veliku odgovornost snosim i ja kao urednica Informativnog programa, stoga se ispričavam javnosti koju smo doveli u zabludu, a svoj program unatoč svim naporima da podignemo standarde profesionalizma i vjerodostojnosti, sami predstavili kao - dezinformativni", naglasila je Mikleušević Pavić dodajući da je sada javnosti ponovno dan povod da se bavi HTV-om kao nepresušnom temom. Što se samog nastupa gospodina Mihajlovića tiče, Mikleušević Pavić ističe kako nitko nema problema sa stvarnim stupnjem njegove naobrazbe, kao ni sa sadržajem rečenog u emisiji, no onda je to moralo biti tako i prezentirano.

Mihajlović za Index: Ne želim o tome!


Urednica HTV-a priznaje da je nanesena šteta HTV-u te da i u tom dijelu  vidi i svoj dio  odgovornosti.  Prozvani Darko Mihajlović u razgovoru za Index nije bio previše pričljiv. Iako smo tri puta postavili pitanje tko je dao podatke novinaru priloga Ivanu Jabuki da posjeduje četiri doktorata, Mihajlović nije htio odgovorit.

"Ne želim o tome. Sve sam rekao", bio je jedini komentar Mihajlovića o ovoj temi. 

Stanković: Napravili smo previd, biografiju je trebalo detaljno provjeriti

Aleksandar Stanković priznaje pogrešku, odnosno jasno mu je kako je napravljen previd. Od toga, kaže Stanković - ne bježi.

"Istina je. Nikad ne provjeravamo gosta na način da proučavamo detaljno njegovu biografiju. U slučaju Mihajlovića trebalo je očigledno tražiti na uvid doktorate. Mi to nismo napravili", rekao je Stanković za Index o ovom slučaju dodajući kako se još uvijek razmatra što sada napraviti te je li potrebna isprika javnost.

"Do početka iduće emisije Nedjeljom u dva, znat ćemo što nam je činiti", rekao je Stanković.

Ivan Jabuka najavio tužbu protiv Mikleušević Pavić!

Ivan Jabuka javnosti se objašnjavajući slučaj Mihajlović obratio putem svog Facebook profila. Njegovo pojašnjenje prenosimo u cijelosti:

"S obzirom da je gostovanje Darka Mihajlovića u Nu2 doživjelo i epilog, imam potrebu kazati nekoliko stvari.

Prvo, u razgovoru s njim i na snimanju je decidirano rekao da je završio Ekonomski fakultet te da ima čak četiri doktorske disertacije. To je ponovio nekoliko puta i pred ekipom koja je bila na snimanju, a to su snimatelj i tonski snimatelj. Kada sam upitao koje su to, odgovorio je da su s
područja ekonomije, menadžmenta, prava i sociologije.

Na moj ponovljeni upit kako to da se u jednom intervju spominju četiri fakulteta, bez ijednog doktorata, kazao je da je novinarka krivo napisala. E sada dolazimo do toga da se sve to trebalo provjeriti. Goste za emisiju Nu2 dosad se nikad nije čekiralo na taj način, kao što je to već i rekao Aco. Ovaj put to i nije bilo moguće jer se snimanje radilo na blagdan Svih svetih, a u subota i nedjelja su neradni dani.

Drugo, slučaj Mihajlović najbolje pokazuje kako se olako može optuživati i bez da vas nadređeni kontaktiraju i informiraju se o cijelom slučaju. Također, iznošenjem razloga mog bolovanja u medije, Sanja Mikleušević Pavić prekršila je nekoliko zakonskih odredbi i zbog toga ću satisfakciju potražiti na sudu. Dotičnoj v.d. urednici to nije prvi put, a i sve je više kolega koji se žale na mobbing koje provodi ona i njezini bliski kolege.

I za kraj, nadam se da ovo nije uvod u micanje Ace iz emisije, koja je neovisno o tome, ima li ili nema Mihajlović doktorate, jedan od zaštitnih znakova HTV-a."

Isprika i HRT-a zbog Mihajlovića

Iz HRT-ovog Odjela za odnose s javnošću, stigla je danas isprika zbog gostovanja Mihajlovića u Nu".

"Hrvatska radiotelevizija ispričava se javnosti i gledateljima jer su bili dovedeni u zabludu prilikom gostovanja Darka Mihajlovića u prošlotjednoj emisiji Nedjeljom u 2, budući da gost nema akademske titule koje su mu pripisane.  HRT će povodom ovog propusta provesti interne postupke.", stoji u priopćenju HRT-a.

Pročitajte više