HRT za 300.000 kuna angažirao bivšu firmu novog ravnatelja tehnologije!

Foto: Arhiva

HRVATSKA radiotelevizija sklopila je prije deset dana konzultantski ugovor s tvrtkom Mediahub d.o.o. težak 299.988,00 kuna. Vlasnik tvrtke Mediahub je Robert Šveb, bivši ravnatelj HTV-a, a njen zaposlenik donedavno je bio i Duško Zimonja, kojeg je Goran Radman prošlog tjedna odabrao za ravnatelja tehnologije HRT-a.

Prema podacima iz Sudskog registra Šveb, koji je u ožujku 2008. godine podnio ostavku na mjesto ravnatelja HRT-a zato što je javni servis od RTL-a izgubio prava prijenosa Svjetskog rukometnog prvenstva, je tvrtku Mediahub osnovao u svibnju 2005. godine. Firma se, među ostalim, bavi računalnim i srodnim djelatnostima, djelatnostima nakladnika, djelatnostima rada i televizije, podukama iz informatike i novinarstva...

Postao ravnatelj četiri dana nakon sklapanja ugovora s bivšom firmom

Ugovor s Mediahubom je, kako nam je rečeno iz HRT-ovog Ureda za odnose s javnošću, sklopljen temeljem javnog natječaja koji je raspisan 22. veljače ove godine. Ugovor je potpisan 15. travnja ove godine, četiri dana prije nego je javno objavljeno da Zimonja, koji je u Mediahubu od 2009. do 2012. bio stariji tehnički savjetnik, postaje ravnatelj tehnologije HRT-a.

Predmet javne nabave bile su "Usluge savjetovanja iz područja medijske tehnologije i organizacije", a glavni ravnatelj HRT-a Radman je ponudu Mediahuba odabrao kao najpovoljniju. Predmet ugovora su, kako nam je rečeno s HRT-a, "usluge e savjetovanja koje između ostalog uključuju izradu strateških analiza, vrednovanje i rangiranje strateških opcija, savjetovanje u izradi nacrta plana restrukturiranja s analizama učinka tehnološkog razvoja i investicija, analizu poslovnih procesa i njihove usklađenosti s postojećom i planiranom tehnologijom i sl".

A što ćemo sa Zakonom o elektroničkim medijima?

Spomenimo da Zimonja i dalje nije stupio na dužnost ravnatelja tehnologije HRT-a zato što je član Vijeća za elektroničke medije. Članove Vijeća za elektroničke medije predlaže Vlada, a imenuje ih Sabor. S obzirom da se radi o tijelu koje između ostalog nadzire i HRT, sjedenje na obje funkcije bio bi očit sukob interesa.

No, čak i nakon što Zimonja podnese ostavku na svoju poziciju u Vijeću za elektroničke medije, njegovo imenovanje u Ravnateljstvo HRT-a je u najmanju ruku suspektno. Naime, 68. članak Zakona o elektroničkim medijima u svom 13. stavku propisuje sljedeće:

"Predsjednik, zamjenik predsjednika i član Vijeća ne može se u razdoblju od godinu dana od dana razrješenja s dužnosti imenovati za člana uprave, nadzornog odbora ili upravnog vijeća u javnim osobama na koje se primjenjuju odredbe ovog Zakona".

HRT: Ravnateljstvo nije Uprava

To znači da Zimonja, ukoliko iz ovih stopa podnese ostavku u Vijeću za elektroničke medije (a još nije razriješen), na HRT-u teoretski ne bi smio šefovati do proljeća iduće godine! No, na javnom servisu dosjetili su se kako preskočiti tu prepreku. Naime, kako nam je objašnjeno iz HRT-ova Ureda za odnose s javnošću, Ravnateljstvo nije Uprava HRT-a!

"Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u od 9. srpnja 2012., HRT nema Upravu, pa shodno tome ni članove Uprave. Ravnateljstvo HRT-a nije Uprava i ne može se izjednačiti s Upravom, budući da prema Zakonu o HRT-u i Statutu HRT-a,  HRT-om upravlja isključivo Glavni ravnatelj HRT-a", stoji u odgovoru kojeg smo dobili od HRT-ova Ureda za odnose s javnošću.

Pročitajte više