HRZ u Divuljama ove godine imao rekordan broj medicinskih letova, spašavali stotine ljudi!

Ilustracija: MORH

NAČELNIK Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Drago Lovrić poslijepodne je posjetio pripadnike eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u Vojarni kneza Trpimira u Divuljama, u blizini Trogira, koja je ove godine, kako je rečeno, imala rekordan broj medicinskih letova.

"Želim provesti Staru godinu s pripadnicima eskadrile transportnih helikoptera jer oni rade 365 dana u godini i 24 sata na dan. Oni su ove godine prevezli 486 pacijenata, u teškim uvjetima spašavaju ljude izgubljene u planinama i u teškim vremenskim uvjetima prevoze ozlijeđene i unesrećene", rekao je general Lovrić.

Eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze dobitnik je ovogodišnjeg priznanja "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku" zbog iznimnog doprinosa sigurnosti turističke sezone te priznanja "Ponos Hrvatske" za humanost i nesebičnost u spašavanju ljudi hitnim helikopterskim prijevozom.

Tijekom današnjeg boravka generala Lovrića u bazi u Divuljama posada te helikopterske eskadrile prevozila je jednog pacijenta s Korčule u splitski KBC.

Nakon povratka u Divulje liječnici i posada helikoptera izvijestili su da su žurnom intervencijom u tzv. "zlatnom satu" spasili život tom pacijentu s Korčule, na čemu im je general Lovrić posebice čestitao.

General Lovrić rekao je kako je danas izdao naredbu da već sutra, 1. siječnja 2014. počne primjena sporazuma koji su potpisali Ministarstvo obrane i Ministarstvo zdravlja.

"Po tom sporazumu predviđeno je da Ministarstvo obrane tijekom 2014. godine izdvoji oko 8,2 milijuna kuna za medicinsko (helikoptersko) prevoženje i više od 2,2 milijuna za traganje i spašavanje", dodao je.

Na predstavljanju te eskadrile transportnih helikoptera u bazi u Divuljama generalu Lovriću njezin zapovjednik, satnik Ante Siniša Kozina rekao je kako njezini piloti, osim u humanitarnim akcijama, sudjeluju i u mirovnim misijama u Afganistanu i na Kosovu.

Podsjetio je na nedavnu intervenciju u kojoj su s Korčule noću prevozili ženu u splitsko rodilište, ali ona je rodila u helikopteru iznad Brača. General Lovrić istaknuo je kako su piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva vrhunski uvježbani za najteže zadatke te da je, ma gdje bili angažirani, njihovo geslo "Uvijek odani Domovini".

"Želimo u bazi u Divuljama izgraditi međunarodno središte za obuku ronilaca, ali i središte za obuku pripadnika iz zemalja regije za reagiranje u slučaju katastrofa"

General Lovrić najavio je da će se baza u Divuljama razvijati u međunarodni centar, to jest međunarodnu bazu.

"Želimo u bazi u Divuljama izgraditi međunarodno središte za obuku ronilaca, ali i središte za obuku pripadnika iz zemalja regije za reagiranje u slučaju katastrofa", objasnio je.


Na novinarsko pitanje kako ocjenjuje trenutačno stanje u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu, general Lovrić je istaknuo da je ono ljudima vrhunski opremljeno i da su ljudski potencijali na iznimno visokoj razini.

"Naša tehnika je malo starija i teško je održavati s obzirom na novčana sredstva, ali Vlada RH i Ministarstvo obrane poduzeli su korake da zadržimo sve elemente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te ćemo u sljedećoj godini imati 12 borbenih zrakoplova MiG 21 kojima ćemo moći održavati zaštitu zračnog prostora, obučavati naše pilote i održavati ljudske potencijale", rekao je general Lovrić.

Istaknuo je da Hrvatska ima iznimno snažnu protupožarnu eskadrilu koja je, po njemu, jedna od najjačih u regiji.

"Sposobni smo pružati pomoć od požara i gasiti velike šumske požare ne samo u regiji, nego, primjerice, u Portugalu, Izraelu, Grčkoj i Makedoniji", rekao je general Lovrić.

Pročitajte više