HSLS predlaže nove teritorijalni ustroj Hrvatske: U šest regija radilo bi dvije trećine manje djelatnika

Foto: Davor Pongračić / CROPIX

NA ODRŽANOJ press konferenciji danas u Zagrebu, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, iznio je nove prijedloge oko teritorijalnog ustroja Hrvatske i novi prijedlog izbornih jedinica. HSLS predlaže smanjivanje broja izbornih jedinica s deset na šest te spuštanje izbornog praga s 5 na 4 posto.

Darinko Kosor tvrdi kako bi glas svakog birača na taj način imao jednaku težinu, i kako ovo nije sebičan zahtjev HSLS-a, iako je upravo ta stranka na prošlim izborima imala najviše svojih kandidata između četiri i pet posto.

Podjela na šest regija

"Ovo je jednostavno prijedlog i da sve druge liste pa i neke nove liste koje će se pojaviti na budućim državnim izborima, pa i neke liste koje će biti u duhu ulaska Hrvatske u Europsku uniju kao što su npr stranke zelenih i slično, dobiju sutra priliku participirati u Hrvatskom saboru", kaže Kosor. On je također naglasio kako bi reorganizacija izbornih jedinica, ako ona bude uspješna, mogla biti samo uvertira u novi prijedlog teritorijalnog ustroja Hrvatske, prema kojem bi po njima, Hrvatska trebala biti podijeljena na 6 regija umjesto na dosadašnjih 21 županiju.

"Kada bi imali 6 regija, a ne 21 županiju, sigurno bi onda imali i dvije trećine manje djelatnika u županijama, a to je na tragu smanjenja državne administracije. Da ne kažem da je Hrvatska oduvijek bila prirodno podijeljena na Slavoniju, Zagreb, Dalmaciju, sjeverozapadnu Hrvatsku, Kvarner i Istru, i ne vidim zašto ne bismo imali 6 regija a ne 21 županiju", izjavio je Kosor te dodao:


"Da su u stvari županije kočnice za političke trutove, znači tamo stranke stavljaju svoj kadar koji više ne može obavljati funkcije gradonačelnika i načelnika i koji više nisu u ministarstvima ili nisu saborski zastupnici."

Reorganizacija neprirodnih izbornih jedinica

Iz HSLS-a smatraju kako bi se smanjenjem izbornih jedinica a dosadašnjih deset na novih šest, smanjila razlika od 100.000 stanovnika od jedne do druge izborne jedinice kao što je sada slučaj, ali bi se reorganiziralo i puno neprirodnih izbornih jedinica kao što je slučaj sa Zagrebom, koji ih ima čak četiri.

"Jedna jedinica obuhvaća čak i područje Novi Zagreb zapad, Stenjevec, pa čak sve do Novog Vinodolskog. Nije prirodno da birači glasaju u takvim izbornim jedinicama, i nije po Ustavu da imate razliku skoro sto tisuća stanovnika u izbornim jedinicama"

Naglasio je i kako bi se novim izbornim pragom broj glasova koji propadaju, i pridružuju se prvoj i drugoj izbornoj listi, prepolovio, što je izrazito važno za demokraciju.

Pročitajte više