HSP AS: Mesić je u pet godina potrošio 3,9 milijuna kuna, Ured bivšeg predsjednika treba ukinuti

Foto: Hina

HSP AS u saborsku će proceduru idućih dana uputiti prijedlog da se ukine Ured bivšeg predsjednika, najavio je Hini predsjednik te stranke Ivan Tepeš.

Tepeš podsjeća da je HSP AS-ov zastupnik Ivan Šimunović od Vlade nakon pet mjeseci dobio odgovor na pitanje o troškovima tog ureda, iz kojega se moglo iščitati da je bivši predsjednik Stjepan Mesić državni proračun u posljednjih pet godina stajao 3,9 milijuna kuna.

Od toga je 2,6 milijuna otišlo na putovanja, intelektualne usluge, promidžbu, reprezentaciju i sl, dok je na zaposlene potrošeno 1,1 milijun kuna.

Vlada, međutim, nije odgovorila koja je točno uloga Ureda predsjednika.

"Kocka, provod ili nešto drugo?"

"Putovanja bivšeg predsjednika platili smo više od 300.000 kuna, no ne možemo dobiti odgovor koja je bila svrha tih putovanja, kocka i provod ili nešto drugo", rekao je Tepeš. On smatra da Ured bivšeg predsjednika nema druge svrhe "osim izmišljanja imaginarnih fašista".

To što mu je odgovor na zastupničko pitanje Vlada poslala tek nakon pet mjeseci, iako je po zakonu to dužna učiniti u roku 30 dana, Ivan Šimunović tumači kao omalovažavanje Sabora.

"Očito je da ni Vlada, a ni porezni obveznici ne znaju na što ide novac, koji bi se mogao usmjeriti u rješavanje niza problema, primjerice u prehranu školske djece", rekao je Šimunović.

Najavio je pritom da će u proceduru uputiti prijedlog da se ukine Ured bivšeg predsjednika, na koji Mesić ima doživotno pravo.

Pročitajte više